Çarşamba, Temmuz 28, 2021

Kınar hanım ve dayak

Kınar hanım, ilk tiyatrocularımızdan... Darülbedayi'nin ilk kadrolarında yer alan tüm oyuncular gibi o da çok eleştirilmiş, beğenilmemiş ya da teşvik edilmemiştir diyelim. Şimdi böyle hatırlanmıyor ama yirmili yılların yayınlarını taradığınızda sıkça karşılaşıyorsunuz bu eleştirilerle. Seneler önce not almışım, paylaşayım dedim, orijinali elimde değil ama 19 Mart 1926'da çıkmış, "Tiyatrolarda perde arkası” üst başlığıyla çıkan karikatürde Kınar hanım ile Reşat Nuri (Güntekin) konuşturulmuşlar. 

Kınar hanım, "Yeni piyesinizde bana verdiğiniz rolde seyircilerin hoşuna gidecek bir şey var mı?" diye soruyor. Reşad Nuri Bey de güya esprili bir cevap veriyor: "Evet, ilk perdede kocanızdan müthiş bir dayak yiyeceksiniz!.."

Bu kadar zaman geçmiş, insan esprinin gayesini düşünüyor, niye dayak gelmiş akıllarına, hem kadın hem de "evli barklı" olduğu halde sahnede "fink attığı" için olabilir mi, yoksa Ermeni olması akıllardan hiç çıkmamış mı... veya hadi iyimser olalım (!), belki de kaprisli bir oyuncuydu, narsistti, oyunu değil rolünü düşünüyordu, o hicvedilmiş diyelim... Cevabı hiç bilemeyeceğiz, ama hepsinden küçük büyük katkılar aldığını tahmin edebiliriz... 

Ece Ayhan'ın "üzünç sökün edermiş akşamları ağlarken kuyulara kınar hanım'ın denizlerinden" dizesini de moda deyişle "şuraya bırakalım"

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu yorum da bana tarih bloglarinda bir zahmet ya da sirf bu firsati degerlendirmek icin actiklari Turkiye maddesine Ermeni soykirimi soylencesinden baska madde koymayan Fransizlari hatirlatti. Niye her Ermeni adi gectikce boyle bir anistirma zorunlulugu oluyor ? Bu kadari da kompleks oluyor artik.

Related Posts with Thumbnails