Pazartesi, Mayıs 29, 2023

Hayat, sıkıntıyla başlar

Bir söz duymuştum, "Yanazlık olmayınca yarenlik olmaz" diye. İlk duyduğumda anlamamış, meraklanmıştım, bana bu sözü söyleyen Marangoz da "yanaz" ne demek bilmiyordu.  Babasının nasıl ve ne zamanlar söylediğini anlattı ama bildikleri ve bilir gibi konuştukları beni kesmedi.

Meğer, yanaz, aksilik demekmiş. 

O gün hoşuma gitmişti, halen de severim, arkadaşlığın nasıl başladığını, nasıl korunduğunu, nasıl büyüdüğünü anlatan bir çıkarımı var çünkü. Bu türden sözlere mutlak doğru denemez ama doğruluk payı içerdiklerini biliriz. Herkes kendi deneyimlerinden yola çıkarak o doğruluk payını tartışıyor zaten.

Ben, hayatın sıkıntıyla başladığına inananlardanım. Zorlandığımız yerde, sıkıntıyla yüzleştiğimizde "büyüyoruz" ve hayata başka türlü bakar oluyoruz. Ondan önce ne varsa, tek tek düşününce hepsi neşeli ve güzel olan şeyler. Eğleniyoruz, özgürce geziyoruz, cebimize harçlık, elimize reçelli-salçalı ekmek veriliyor. Ne yük taşıyoruz ne aş için gayme peşine düşüyoruz... 

Sözlükte "çocukluk" diye geçiyor.

Yanlış anlaşılmasın, acıların insanları olgunlaştırdığını filan söylemiyorum. Olumlu ya da olumsuz bir anlam yüklemiyorum veya. Sıkıntı dediğimiz şey de sipariş edilecek ya da almıyorum denecek bir şey değil. Sınav nasıl varsa, maç nasıl varsa... aşk, devrim, isyan nasıl varsa sıkıntı da var.

Sıkıntı, bana sorarsanız, hayatın ta kendisi... Daha az sıkıntı çekmek için çalışıyoruz belki de... Sadece o da değil, madden ve ruhen ihtiyacımız var sıkıntıya... Küçük ve büyük sıkıntılar var. Farkına varılmayan ya da büyütülen sıkıntılar da...

1 yorum:

Dilovasi_isci dedi ki...

Selamlar admin. Eserlerinizin birçoğunu okumuş bir fabrika işçisi olarak aklımdaki durumu yazıyorum. Alman fabrikalarina iş başvurusu yapmak için Almanya' ya seyahat düzenleme eğilimindeyim. ülkemde kalıp enflasyonla mücadele edeceğime, beş yıl içinde iyi kötü almanca öğrenir. çocuklarımın da eğitimini sağlarım.Burada, asgari ücretten hallice maaş almak iki çocuğumun geleceğine yetmiyor. siz sanatçıların değeri benim durumumdan daha aydınlık değil. sevgiler. (bu arada e-postalarımın sonuna sevgiler yazmak çok hoşuma gidiyor). usta çizer Sönmez Karakurt' den öğrenmiştim. Hayatımı renklendirdiğiniz için teşekkürler.

Related Posts with Thumbnails