Cumartesi, Nisan 29, 2023

Nah (2)

Geçenlerde bir Güney Afrika polisiyesi (Wild is the Wind, 2022) izliyorum, başroldeki polislerden biri, ırkçı mekan sahibine yukarıdaki nah işaretini yapıyor. İster istemez gülümsedim, çevremdekiler ve eski öğrencilerim bilirler, argo ve küfür ile ilgili çalışmışlığım, akademide kalsaydım çalışmak isteyişim vardı, hayat insanı farklı yerlere savuruyor. 

Şu nah işaretiyle ve yaygınlaşmasıyla alakalı bir iki kez yazdım... Merak edenler şuraya ve şuraya bakabilir... Bunu kıkırdayarak söylüyorum, daha uzun ve ayrıntılı yazarım diye bildiklerimi de saklıyorum. Artık ne yazacaksam (!)

Yine de kısacık notlar düşeyim. Dünyaya kapalı bir toplum olduğumuz için bu nah işaretini bize özgü bir şey sanıyoruz, ben de öyle biliyordum, bu nerden çıkmış diye düşünüyordum. Karikatürlerde, resimlerde gördükçe farklı kültürlerde kullanıldığını anlıyorsunuz. Avrupalı kaynaklar genellikle Rus kültürünün etkisiyle ilişkilendiriliyor, belki Slav etkisi demek daha doğru... Yani bu mantıkla bize balkanlardan gelmiş gibi görünüyor. Oysa bunu bir Kore veya Güney Afrika filminde görünce pek de öyle değilmiş diyebiliyoruz. 

Muamma sürüyor ama kimi muammalar eğlencelidir. Aşağıya Drifter'in paylaştığı resmi de bırakayım, yazı linkte ... Doktorun elinde sidik şişesi var, muayene sonrası fikirlerini paylaşıyor olmalı, arkadaki çocuğun el işaretine bakarak sahneyi nasıl yorumlamalıyız?

1 yorum:

mithad a. selim dedi ki...

Ben de sizin gibi bazı hareketlerin bize özgü olduğunu düşünüyordum. Şimdi ismini hatırlamadığım yabancı bir dizide -eskiden daha çok futbol sahalarında gördüğümüz- sağ yumruğu sıkıp kolu da drifter’ın tablosundaki doktor gibi kaldırıp sol bileğide sağ dirsek içine konularak yapılan “koyduk mu, geçirdik mi” şeklinde tercüme edilecek hareketi görünce bayağı bir şaşırmıştım.

Drifter’ın tablosunda da aslında o geldi aklıma. doktor koyu bir Rangers taraftarıdır karşısındaki arkadaşı da hasta celtic’lidir. Doktor arkadaşına “koyduk mu” diyor amiyane. Şişenin olayla ilgisi yoktur. Olay esnasında doktorun elinde bulunmaktadır. Arkadaki mahzun abla, doktora aşık olan ama ona bir türlü açılamayan yardımcısıdır. Küçük kız ise doktorun evlatlığı olmasına rağmen ondan haz etmemektir ve Liverpool taraftarıdır. Ne rangers ne celtic ille de Liverpool demektedir…

Evet böyle:)

Bu arada Güney Afrika dizisi demişken Donkerbos dizisi de güzel. Tavsiye olunur. Tabi bir Bozkır 2.sezonu kadar güzel değil:))

Related Posts with Thumbnails