Çarşamba, Mayıs 24, 2023

Biz birbirimize benzeriz

Kapağı ilk gördüğümde dikkat etmediğimden olabilir (Perde, 1961), Türkan Şoray sanmıştım. Halbuki, fotoğraf,  Yeşilçam'ın en enteresan üç beş kadın oyuncusundan  biri olan Leyla Sayar'a ait.

Benzerlik, ister istemez bana şunu düşündürdü, bir oyuncunun bir başkasını andırması, hiç olmayacak şey değil, sahiden fiziken benzeyebilirler, saç kesimi, giyim kuşam, hatta fotoğraf çekimi bu benzerliği pekiştirebilir. 

Diğer yandan tarihsel olarak not düşeyim, o dönem, biri birine benzetiliyorsa veya benzetilmişse, Şoray, Leyla Sayar'a benzetilmiştir, o yıllarda Sayar daha ünlü çünkü...

Sinemanın tasarım ve pazarlama kısmını kolay unutuyoruz, kendimizi müşteri-tüketici olarak görmek istemediğimizden olabilir... Yapımcılar, tutmuş işlere bakarak, seyirci bunu sevdi-beğendi-istiyor diyerek kızla oğlanı üst üste oynatır, tutmuş ikiliyi yineler,  benzerlerini ararlardı, halen kimseye tuhaf gelmez bu durum. 

Sayar ile Şoray'ın benzemesinin sebebi, ikilinin birbirine benzemesi-andırması değil, tasarımın doğal bir sonucu demek istiyorum...

1 yorum:

My Lens dedi ki...

Blogunuz çok güzel.. Sizi kendi sayfama da beklerim https://mylens.com.tr/ :) İyi günler dilerimm..

Related Posts with Thumbnails