Önce iyimser bir yorum, kadın,
üretkenlik ve doğurganlığı içerecek biçimde (yeni bir başlangıcı sembolize eden) geleneksel bir
figür olarak seçimlerin demokratik doğasını vurgulamış... Erkeklerin ortasında, resmin merkezinde kullanılmış... Kadın halkın iradesini ve vicdanını temsil etsin istenmiş... Bu yapılır, kadınlar adaleti, demokrasiyi veya seçimleri simgeler, karikatürün sembolizminde başvurulan referanslardan biridir.
E parti yöneticileri ve üyelerin tamamının, hele o yıllarda erkeklerden oluştuğunu düşünürsek ilüstrasyon niyeti bu olmasa da doğru bir betimleme yapmış oluyor. Her
biri farklı bir siyasi partiyi temsil etse de, bu erkek figürlerin benzer
kıyafetlerle benzer biçimde tasvir edilmesi, dönemin siyasetindeki tekdüzeliğe veya siyasetin
eril bir "kulüp" olmasına eleştiri de sayılabilir.
Bugün böyle çizilemezdi veya editöryal olarak tercih edilmezdi, yayımlansaydı mutlaka eleştirilirdi. Diğer yandan partiler nasıl ve o günden ne kadar farklı çizilirdi diye düşündüm, işin içinden çıkamazlardı sonucuna vardım.
1 yorum:
İnsana ne çok şey anlatan, düşündüren bir görsel. Derin hakikatlerin ta kendisi. Eskiden mizah dergileri ne çok satardı. Az çizgiyle çok şey anlatabilmek büyük ustalık isterdi.
Akbaba'yı unutamam. Babam cilt yaptırmıştı, taşınma sırasında kaybolmuş (!)
Kadının ve erkeklerin giyim tarzı dikkatimi çekti. Hangi görüşte olurlarsa olsunlar hepsi kravatlı. Kadına saygılılar, en önde ve aralarında
olması onları rahatsız etmemiş. Simgeler yok.
Ödüllü çizerlerimizin hepsini mi kaybettik ?
Emeğinize sağlık. Geçmişin sayfalarında düşündürdünüz.
Yorum Gönder