Salı, Ocak 14, 2025

Reaksiyon

Bir süredir görsel arşivimi karıştırıp duruyorum, yirmi yıl önce filan internet üzerinden fotoğraf sitelerine bakmaya-beğendiğim görselleri kaydetmeye başlamış, bu yolla yıllar içinde binlerce "imaj" toplamıştım...

Halen bu huyumu sürdürüyorum, hemen her gün en az yarım saat fotoğraf ve ilüstrasyon bakmaya çalışıyorum. Soran olursa bana ilham verdiğini, bakış açımı tazelediğini ve beni geliştirdiğini filan söylüyorum. Görsellerin şaşırtıcı, ironik, ters köşeli ve "snap ending" olmalarını seviyorum diye laf ebeliği yapıyorum.

Yaşadığımız çağda herhangi bir şeye odaklanmak kolay değil, bakılan şey her ne ise bir kışkırtıcılığı olsun isteniyor, ancak o şekilde dikkat çekeceğine inanılıyor... Yukarıdaki görseli arşivde görünce hoşuma gitti, creation ile reaction, yaratma (tasarım) ile tepkiyi içiçe kullanmışlar.  Biliyorsunuz, her dilde vardır, aynı harflerle farklı sözcükler türeyebiliyor ve o payda (ya da bağlam) zihin açıcı olabiliyor. İngilizce ile başladığımız için bir iki örnek hatırlatayım. Unite ile Untie, listen ile silent, earth ile heart, life ile file gibi...

Creation ile reaction ilşkisine dönersem... Bu mukayese ya da içiçe kullanım, yaratıcılığın bir tepkiye yol açtığını veya bir tepkiyle tetiklenebileceğini anlatıyor öncelikle, birbirinden bağımsız olmadıklarını, aksine birinin bir diğerini tetiklediğini veya etkilediğini gösteriyor...Etki ile tepki gibi gelmesin ama andırdığını kabul ediyorum.

Yaşadığımız çağda herhangi bir sanatçı, gazeteci, sinemacı ya da herhangi bir sosyal medya kullanıcısı reaksiyon almak için "üretiyorum" dese de kim itiraz eder.

1 yorum:

Makbule Abalı dedi ki...

Çok farklı tasarlanmış, hem göze, hem iç dünyalara yönelten ilginç bir çalışma. Renkler mavi, beyaz, kırmızı, siyah. Ama her birinin anlamı farklı; Kırmızı şekil sanki insan beynini çağrıştırıyor. Bazı harflerin iç dokusu farklı düşüncelere yönlendiriyor. Kelimeler bölünerek bütünü oluşturuyor. Bir sanatçının yarattığı eserin farklı tepkilere yol açabileceği ustaca vurgulanmış. (Tez-antitez gibi.)
Picasso ya da Miro resimlerinin farklı algılanışı gibi.

Related Posts with Thumbnails