Pazartesi, Temmuz 05, 2021

Mezar başında

Cenazelerde mutlaka rastlamış olmalısınız, insanlar tabutla selfi çekiyorlar, şaşırıp kalıyoruz. Her gün "ajans" gibi "haber" üreten cep telefonu kullanıcılarının günü kurtaran ve manşetini arayan arsızlığı denebilir mi buna? 

Yukarıdaki fotoğraf, muhtemelen otuzlu yıllarda bir mezar başından... Definden sonra mı yoksa bir yıldönümünde mi çekilmiş orasını bilemiyoruz. Sanki iyi kıyafetlerle gelmişler, ölüye mi fotoğrafa mı titizlenmişler belirsiz... Hatıraları olsun istemişler. Selfiye benziyor mu, evet benziyor. 

Selfi dedik, hatıra dedik...İnsan niye fotoğraf çeker ya da çekerdi? Önem verdiği bir şeyi saklamak, önemini belirginleştirmek ve geleceğe bırakmak için mi? Bir fotoğrafçı arkadaş, tabii ki romantize ederek, "ben çekmezsem kaybolacak gibi geliyor" demişti. Hepimizi motive eden güdüler ve hisler farklı... En son Gülten Akın'ın cenazesinde gördüm "tabutla" selfie çektirenleri, onlar kaybolacak hissiyle çekiyor olamazlar, ışığın etrafında pervane olanları andırıyorlardı çünkü...
 

1 yorum:

y'~'t dedi ki...

Benim de müthiş şaşkınlıklarımdandır. Üzerine düşünüp anlamaya çalıştığımda (ya da zorladığımda demeliyim belki), çekme noktasında nahif bahaneler üretebiliyorum biraz. Ancak bunu bir de sosyal medyadan paylaşma motivasyonu, inemeyeceğim bir dip gibi geliyor. Çok acayip bence, büyük merakım.

Related Posts with Thumbnails