Cuma, Mart 12, 2021

Django


Django, ilginç bir müzisyenin, ünlü caz gitaristi Django Reindhardt'ın hayatını anlatan bir çizgi roman. Çok iyi çizilmiş bir çalışma her şeyden önce. İspanyol çizer  Efa tatlı, insanın içini ısıtan, baktıran bir atmosfer yaratmış Efa... Rubio'nun senaryosu, Django'nun hayatının ilk yıllarına odaklanıyor, bilenler olabilir, bir yangında sol elinin iki parmağını kullanamaz hale geliyor ama buna rağmen, azmediyor, gitarı çok çok güzel çalmaya devam ediyor. Aslen Avrupalı bir Çingene, "Üç parmak", "Ateşli el" gibi lakapları var, pek çok caz müzisyenini etkilemiş, hayat hikayesi ve azmi, müzik tutkusu sayısız insana ilham vermiş birinden söz ediyoruz. 

Çizgi roman onun müzik hayatından ziyade gönül hayatına, yanlış kadına yönelişine, şöhrete-kibire kapılmasına odaklanmış... Hikayesi en az çizgileri kadar sakin aslında, büyük laflar etmiyor ve iddialı sonuçlara ulaşmıyor. Bilemiyorum, Django'nun bile isteye durulduğunu anlatmak istemişler, kendisini seven kadına sığınmasını olumlayarak vurgulamışlar, bir büyüme ve "farkına varma" (minnet mi demeli) hikayesi çıkmış ortaya...

Yazar-çizer ikilisinin (İngilizcede 2017'de çıkan) Monet ile ilgili bir başka biyografik çizgi romanı olduğunu hatırlatayım.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails