Salı, Kasım 02, 2021

Paşa hazretleri

Ellili yıllar, Demokrat Parti dönemindeyiz, geçmişe özellikle İnönü'ye yönelik bir tepki var, namlı teotaracımız, herkesi kıkırdatan ünlü komiğimiz Muammer Karaca, reklama bakılırsa, Paşa Hazretleri isimli bir komedi oynamış... Çok değil, iki üç yıl önce böyle bir oyunu oynamak akla dahi getirilemezdi. 

1950-54 arası toplumun rahatladığı, hissiyat olarak daha iyiye gittiğimize inandığımız yıllar...Herkesin ağzında bir "hürriyetler"... Biz bugün, işlerin vardığı yeri bilerek farklı biçimlerde yorum yapabiliriz ama o dönem, insanlar daha ümitliler, oy vererek iktidarı değiştirmenin gururuyla hesap soruyor ve rahat konuşuyorlar. Paşa Hazretleri isimli bir komedi böylesi bir ihtiyaca denk düşüyor. 

Oynanabilir ve herkes "eleştirilebilir" deniyor, üstelik gelen, gidenin hicvedilmesini istiyor ve yol veriyor...

Bazı sanatçılar sağcılıklarıyla hatırlanırlar, Karaca onlardan biri... Demokrat partili diye biliniyor, sonraları da mı öyleydi, doğrusu araştırmış değilim, 1978'de ölüyor, bulvar komedileri yapan popüler bir tiyatrocu... Bugün en çok hatırlanan oyunu, Cibali Karakolu... 

O da biliyorsunuz, İnönü döneminde, kırklı yıllardan kalma popüler bir simge, İstanbul'da Fatih'te, Cibali Karakolu işkence ve dayaklarıyla şikayetlere konu olan bir polis merkezi... Şikayet dilekçeleri örtbas ediliyor, geçiştiriliyor filan. Karaca, DP döneminde bir Fransız oyununu uyarlarken, bir yerelleştirme yapıyor ve isim olarak o kötü şöhretli karakolu seçiyor. Niye yapıldığı aşikar. Polislerin hicvedilmesi kolay olmadığından bugün o bakımdan hatırlanıyor filan ama o dönem, başka bir merakla seyrediliyor. Oyun senelerce sahneleniyor, örneğin ben, belki kırk yıl sonra Nejat Uygur'dan seyretmiştim, başka bir şeydi, CHP eleştirisi berhava olmuştu.  

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails