Salı, Ağustos 27, 2019

Pıt Pıt Sözlüğü (29)


Sabit fikir: Hep uçan daireler sebep oldu bu işe. Uçan daireler yüzünden geciktim. Öylesine sarmıştı meret beni... Geciktiğimin farkında bile değildim. Okudum düşündüm, düşündüm okudum... Erkendir diyordum. Zaten vakti düşündüğüm yoktu. Uçan dairelere dalmıştım ben. Uçan dairelerin geldiği mesut ülkeyi düşünüyordum (Tahsin Yücel, Uçan Daireler).

Diyet: Sobanın üstünde ince bir dilim kepek ekmeği kızartılacak. Tuzu alınmış bir parça beyaz peynirle yenecek. (Kibrit kutusu büyüklüğünde. Diyet formüllerinde yazıyor.) Kapıcıya bugün hiçbir şey gerekmediği söylenecek. Öğleye doğru ikinci fincan kahve, şekersiz olarak içilecek (Adalet Ağaoğlu, Hayır).

Kıraat: Metnin yüksek sesle, dinletmek amacıyla okunması. Kıraat etmek, genellikle ders çalışmak, okuyup bitirmek anlamında kullanılır.

İngiliz Rakısı: Garsona “Viski!” dedi. Garson, viskiyle soda getirmişti ve büyük bardağa bu İngiliz rakısından iki parmak kadar koyuyordu. necip “Koy, koy!” dedi. O hâlâ bardak dolduğu zaman sodayı göstererek “Götür onu...” dedi ve ilk hamlede rakının yarısını içti (Mehmet Rauf, Eylül).

Lâ-edri: Kimin tarafından yazıldığı bilinmeyen şiirlerin altına yazılan ibare.

Neşeli Ağaçlar: Benim Kâğıthane’de aramaya gittiğim ne kuş, ne de çiçekti; sırf çingene görmek ve zurna dinlemek arzusuyla gittim o iki dağ arasına. Çingene, insanın tabiata en yakın kalan cinsidir. Zannedilir ki, bu tunç yüzlü ve şeffaf dişli kır sinekleri, insan şekline girmiş birtakım neşeli ağaçlardır (Ahmet Haşim, Bize Göre).


Fotoğraf: Ozan Sağdıç.

1 yorum:

Beyda'nın Kitaplığı dedi ki...

Kitapları not aldım. Ayrıntılı inceleyeceğim. Çok teşekkürler )

Related Posts with Thumbnails