Pazartesi, Mayıs 20, 2013

Yaya Kalmak



Salih Memecan, THY grevini eleştiren bir karikatür çizmiş. Aralıklarla bunu yapıyor, kötü grevler de var demenin rahatlığıyla kendi doğrularını yineliyor ve çeyrek asrı geçmiştir, daima hükümetleri destekleyen bir tutum sürdürüyor. Hükümetleri destekleyen mizahçı ve karikatüristler hep vardı ve Salih Memecan bu bakımdan tek ve biricik değil ama atladığı bir şey var. Kendisinden sadakat ve itaat isteyen karikatür ve muhalefet geleneğiyle didişmek uğruna insani temeli kaçırıyor: az ve güçsüz olanın yanında olma hassasiyetini unutuyor.

Hepimiz bir yorum yaparız ama onu yaparken kim haklı kim haksız kadar kim güçlü kim değil sorusunu hatırda tutmamız gerekir. Çünkü enikonu bir yorumdur yaptığımız. Devlete karşı bireyi savunmak yanlış değildir. Çünkü devlet dediğimiz kendini devletle özdeşleştiren bürokratlardır. Timur’a karşı Hoca’dan yanayızdır çünkü Timur, Hoca’yı hoşgörmezse sonu ölümdür, cefadır.

Salih Memecan, yıllar yıllar önce eleştirdiği bir piyasa ve devlet yapısının içinde yaşamıyor artık. Örneğin artık tek bir havayolu-uçak şirketi yok. Hepimizin dışarıdan gördüğü gibi çalışanlarının iş akitlerini, maaşlarını ya da çalışma koşullarını iyileştirmeyi bir maliyet olarak gören ve buna yanaşmayan THY, reklam ve tanıtım harcamalarında her geçen gün daha büyük meblağlar ödüyor. Memecan, grev dendiğinde aklına türlü türlü sağcı peşin hükümler gelen biri mi? Olabilir. Peki THY’den yana mı? Sanmıyorum. O, çok açık biçimde grevden yana olanlara karşı… İşte bu yüzden sükûnetini yitirmiş durumda ve bence, sırf inatlaşmak uğruna liberal bile olamıyor. Liberal olduğunu defaatle söylediği ve düşündürdüğü için şöyle düşünmeli hâlbuki: ben bireyim, vatandaşım ve soruyorum: THY biletleri neden bu kadar pahalı? Neden başka Havayolları daha ucuz? Çalışanları hak talep ettikleri için mi?

Kendini başkasının yerine koyarak düşünmemesi normal çünkü –korkarım- herkesin salak olduğuna inanıyor. Salih Memecan, kendini inkâr ederek, liberalliğini narsizmine karşı yaya bırakmış durumda. 

Fotoğraf  şuradan  alınmıştır


2 yorum:

Mehmet Metin dedi ki...

hakikatli bir yazı...

Levent Cantek dedi ki...

Aslında yazının iddiasını yanlışlayacak bir şey öğrendim. Salih Memecan, yakın zamanda THY için telif karşılığı işler yapmış. Bu ticari ilişkiyle birarada düşününce acaba dedim narsizmini abartmış mı oldum?

İlgimi çeken şu: Bir kurumla ticari nitelikli ilişkiniz varsa, o kurumun üçüncü kişilerle, örneğin çalışanlarıyla yaşadığı bir meselede özellikle taraf görünmek istemezsiniz. Normali budur. Utanmasını bilen biri,yaptığının-yapacağının bir çıkar ilişkisinin sonucu olarak görülebileceğinden endişe eder ve susar. Çünkü siz THY ile hemfikir bile olsanız, THY'ye iş yapıp oradan para kazandığınız için susarsınız, derler ki hakkaten de parayı veren düdüğü çalıyormuş.. Vicdanen susmasanız bile susmak zorundasınızdır, size borazan derler mazallah...Üstelik ve daha önemlisi, kraldan çok kralcı davranarak kuruma da zarar verirsiniz. Görüyorum ki bunları da düşünmüyor Memecan

Related Posts with Thumbnails