Pazar, Temmuz 12, 2015

Mizah Dergileri


Mizah dergilerinin durumu pek iyi değil...Satışlar, hissedilir biçimde, hatta kapanma raddesinde düştü. Gazete bayiilerinin azalması, okurun azalması anlamına geliyor. Okurun azalması, satışı belirlediği için teliflerin azalması demek. Daha net ifadesi, üreticilerin azalması, pasta ufaldığı için paylaşacak insan sayısının azalması demek. Nitelik ve nicelik azalması demek. Hepsi bir diğerini tetikliyor, köreltiyor.

Sözcü, Gırgır'ı ilave olarak vermeye başlamış. Bir dergi niye ilave olur, satmadığı için... Çaresizlikten... Kaderin senin değil gazete patronunun elindedir artık...Enseyi karartmayalım, Gırgır çıkmaya devam ediyor, bir sürü üretici çizmeye ve yazmaya devam ediyor, o iyi. İlave işlerinde üretimi etkileyen bir tavsama ve seyrelme olur hep. Gırgır, çok etkili bir dergi değildi ama son sayılarına bakınca ilave gibi değiller, dergi havasını ve doluluğunu sürdüyorlar. O da güzel.

İlave olmak, dergi çalışanlarına en azından başlangıçta madden bir toparlanma getirir. Öte yandan o gazete, o ilave olmadan da çıkacağı için, mizah dergisi ilaveleri daima kısa ömürlü olurlar. Bakalım ve umalım ki istisna olur, Gırgır uzun yaşar.

Asıl mesele, ilaveler değil, kendi imkanlarıyla çıkan, tutunmaya çalışan dergilerle ilgili. Asıl onlar satmıyorlar.

Penguen bir hamle yaparak, içeriğini bir parça değiştirdi. Daha doğrusu genç edebiyatçılarla yürüyen popüler dergilere benzeyen bir içerik düzenlemesi yaptı. Şu aşamada yanlıştı, doğruydu konuşmanın bir manası yok...Deniyorlar! Denemek zorundalar. Yoksa ya kapanacak ya ilave olacaklar bir gazeteye...Gidişat o!



Mizah dergilerinden bir arkadaş, "gölde balık yok, olta güzel olsa neye yarar" gibi bir şey söyledi. Ben o kadar karamsar değilim.

Derginize sahip çıkın, mizah dergisi satın alın!

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Her gün mü yazıyorsun?

Adsız dedi ki...

Uykusuzun 3.5 tl olmasıyla 409 sayılık arşivime nokta koydum, aslında tek etmen bu değildi, iki uc çizer harici doldurma bir dergi haline gelmesi ve bu fiyatı haketmemesi vs. Mizah ihtiyacımı Naber ve Hacamat dergileri fazlasıyla karşılıyor. Ama görünen o ki Mizah dergiciliginin sonu yakın. Öptüm :*

bülent dedi ki...

gırgır dergisinde 2-3 çizer dışında kaliteli iş çıktığı söylenemez. penguen deseniz öyle, aldığımda sadece perker ve kenan yarar için alırım. 4 tl olmuş. uykusuz deseniz tek komik olan yiğit özgür, biraz alpay erdem. bir de çizgileri için ersin karabulut. bizi güldüremiyorlar, aynı monotonluklar vs. vs. üstteki yorumda hacamat dergisinin adının bir mizah dergisi olarak geçmesine de oldukça güldüm doğrusu

Adsız dedi ki...

Tiraj rakamları nedense sır gibi saklanan mizah dergileri hakkındaki yargınızın doğru olup olmadığına karar veremiyorum. Tirajları biliyorsanız açıklarsanız çok memnun olurum. Saygılar.

Adsız dedi ki...

Mizah dergilerinin tirajlarinin son on yılda ortalama 15-20 bin düştüğü söyleniyor, kuşkusuz jenerasyonun da bundaki etkisi yadsınamaz fakat gerçek tirajları bilmiyoruz bilemiyoruz, neden sayın Cantek? Bu konuda bizi aydinlatiniz.

Adsız dedi ki...

mizah dergilerini internet kültürüne söylemine fazla dönük bir dili kullanmak bu hallere düşürüyor diye bir his var içimde. Hacamat ne kadar dinci de olsa garip bi şekilde son zamanların en iyi çıkışlarını yapıyor. ama onlar da Akp'nin kültüre sanata sağırlığı ile mücadele etmeyi başarabilecek mi bakalım. Tayyibin sanat deyince bildiği anladığı cahil ekran ünlüleri. Uykusuzun 10binlere düştüğü söyleniyor.Penguen de 6-7 bini zor buluyormuş.

Levent Cantek dedi ki...

Adsız imzalı yorumlara ne yazık ki cevap vermiyorum. Sosyal medyadaki bu saldırgan ve niyetini gizleyici üslup beni rahatsız ediyor, mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyorum.

Mizah dergilerinin satışlarının sır olduğunu düşünmüyorum, ben öğrenebliyorum, çünkü otuz yıl oldu, bu işin içindeyim. Etrafımda çok sayıda mizah dergisi çalışanı, çizeri var. Üstelik, dağıtım şirketleri rakamlarına ulaşabilen çok sayıda insan var. Mizah dergileri bu satışların duyulmasını istemiyorsa, ben bunu buradan duyuracak değilim.

Bu yazının yazılma nedeni samimi bir endişedir.

Bunun dışında mizah dergileri hakkında çalışan, çalışma yapan herkes bana ulaşabilir, onlarla bildiklerimi zaten paylaşıyorum.

Selamlar, kolaylıklar

Related Posts with Thumbnails