Pazartesi, Nisan 06, 2020

Milli Gözler



Cemal Nadir, bu karikatürü 1945 sonunda çizmiş, büyük savaş bitmiş durumda... Ülkelerin savaşa ve o tarihte hayata nasıl baktığını mizahileştirmiş... Amerika ile başlıyor Türkiye ile bitiyor... Onlar dışında her ülkenin gözünü şaşmış gibi çizmiş... Bir idealleştirme bir güzelleme olduğu için doğruymuş değilmiş tartışmanın bir manası yok.

Millilik, ister istemez kendini önemsemekle ilgili bir refleks. Üstelik muhatabın (konuştuğun ve işini sattığın insanlar) o milliğin bir parçası... Okurlar (vatandaşlar) kendileriyle ilgili bir kanaat, bir fikir, bir yorum duymak istiyorlar. O fikrin sahibinin (satıcısının) öyle ya da böyle o okur topluluğundan fikren uzak olmaması gerekiyor.

Popüler kültür tam da böylesi bir ortamda nefes alır, eserin üreticisi ile tüketici birbirlerine fikren yakın olurlarsa, o eser "çok satar" ve rağbet görür. Hani derler ya, işte halkı manipüle etti, yanlış yönlendirdi filan... Hayır, bunu sürekli yapamazsınız, bir kere olur, hadi iki kere olur ama devamlı olamaz. Üreticiler, işte bu "gidiyor", bu "satıyor" ben de böyle yaptım derler ama... o üretici ile dikkatle konuşun, derinlemesine görüşün şunu anlarsınız, o üretici o içerikteki ortalama neyse öyle biridir, zaten öyle olmasa popüler olamazdı...

Cemal Nadir'e veya başka bir popüler kültür üreticisine entelektüel bir önem ve şahsiyet atfetmek bana çok mümkün gibi gelmiyor, değerlendirme kıstası bu olamaz. 

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails