Karikatüristin Ölümü, Memo'nun bol ölümlü "
Şehitler" serisinin bir tür devamı. Diğer yandan onlara göre daha yavaş ve duygusal olarak daha derinlikli bir albüm olmuş. Memo bu seride kendisini ve meslekten arkadaşlarını bir aksiyon hikayesinin içinde savurur, birer birer de öldürürdü. Hızlı hareket senaryolarıyla ölümü ve pulp estetiğini parodileştiren bir havası vardı. Bu albümde ise looser esprisine daha fazla yüklenmiş, komikleştirilmiş bir uyumsuzluk, hüzünlü bir hatırlama ve sığınma arayışıyla kendisini ve hikayelerini revize etmiş. Sorumluluklarıyla hayalleri arasında yalpalayan, evli ve çocuklu Memo'nun telafisi mümkün olmayan eksikliklerini, hayıflanmalarını ve kayıplarını buruk bir tonla anlatmış. Güzel albüm ve iyi hikayeler.
Lokal, Gipi'nin dilimizde çıkan son albümü. Müzik yapmaya çalışan dört gencin ayrı ayrı ve birleşen hikayelerini anlatıyor. Geçerken değiniyor, bir şey olmuyor derken, bize tuhaf ve dokunaklı bir şeyler gösteriyor, onu yaparken araya yine bir şeyler daha sıkıştırıyor. Taşra manzaraları, aile ilişkileri, büyüme sancıları arasında birbirine benzemeyen ergenlerin bir hayalin etrafında toplaşmasını okuyoruz.
Socially Awkward Maceracı, bir kahraman parodisi, ejderhalar ve büyücülerle dolu bir "frp" evreninde tereddütlü ve naif bir "
kurtarıcının" karikatürlerini okuyoruz. Pınar Gökoğlu, esprilerini kahraman klişelerini ters yüz edecek şekilde kullanmayı seçmiş. Cevvaliyet, meydan okuyuculuk, macera isteği veya karizmatiklik filan yerine hımbıllık, utanma endişesi, saklanma arzusu koymuş. Kahraman paordileri bizde yapılmadı değil,
Gırgır uzun yıllar çoğunlukla bunu yaptı,
Gaddar Davut, bir
Karaoğlan parodisiydi mesela. Ne ki bunu yaparken yerelliğe büyük önem atfediliyordu. Gökoğlu, bu fasılla hiç ilgilenmemiş, serinin adını dahi İngilizce seçmiş, sakınmamış, böyle bir derdi olmadığını göstermiş aslında. Cartoon net çizgi filmleri etkisi deniyor, global mizahın sonuçları da denebilirdi. Karşıtlıkla baktığım sanılmasın, vakıa bu, gerisi siyasal romantizm meselesi. Ben genel olarak esprileri ve karakteri kurma biçimini beğendim. Asla çok komik değiller, "
geek" duruyor hepsi...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder