Bana ilginç gelen şu oldu, İş Bankası, öncesi de var ama partili demokrasimizde siyasi iktidarların maddi kaynaklarından biri olmuştur. Örneğin Menderes, iktidara gelir gelmez, kendisine-partisine destek olmaları için kimi gazetecilerle, dergi sahipleriyle gizli anlaşmalar yapar ve ödemeleri İş Bankası üzerinden kotarır. İşin içinde, noterde imzalar atılırken Banka müdürü filan da vardır.
Bunu niye anlattım?
Ratip Tahir, Kumbara'ya çizdiği yıllarda bilinen bir Demokrat Parti muhalifi... Sonunda hapse atılacak kadar sert duruyor ve geri adım filan da atmıyor. DP ile İş bankası ilişkisi düşünülünce Ratip Tahir'e neden çizdirilmiş diye düşünüyor insan? Banka kaynakları kullanıldığı için mutlaka iyi telif ödenmiştir, iltifat edilmiş, itibar gösterilmiştir. Ne bileyim madden bir bağ kurarak, muhalefeti yumuşatması istenmiş olabilir. Tabii sorunun tersi de mümkün, Ratip Tahir gazete çıkaran biri, reklamla uğraştığı için o organik bağı hiç bilmiyor olamaz, peki o niye çizmiş? İhtiyaç mı hasıl olmuş, belki o ara ilişkilerde bir yumuşama...CHP ve DP'nin aynı okullardan mezun, kültürel olarak birbirine benzeyen insanlar olduklarını hatırlarsak... belki çizdiği tarihi çizgi romanları, "siyaset üstü" görüyordur, o da olabilir...
Popüler kültürle siyasetin ilişkisi her zaman karmaşık bir biçimde yaşanıyor...Parayı izlemek hiç yanlış bir yol değil ama meseleyi açıklamaya yetmiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder