Cumartesi, Mayıs 27, 2023

Akbaba Kapakları Arşivi


Akbaba mizah dergisiyle ilgili 1929-1977 tarihleri arasında belirli bir konuda dergi kapaklarına ihtiyaç duyulursa bana yazabilirsiniz... 

Yorum bölümüne e-posta adresinizi ve aradığınız ilgili malzemeyi belirtirseniz, size yine e-posta yoluyla ulaştırabilirim.

Talep sahiplerinin adresleri yazılı olacağı için, mahremiyet ilkesine uyarak konuyla ilgili yorumların yayınlanmayacağını da hatırlatayım.

Bu duyuru ve paylaşım ticari bir beklentiyle yapılmamaktadır.

Özel not: Bu duyuruyu 2008 yılında yapmıştım, şimdi yineliyorum, o sebeple, yazılan yorumları ve açıklamaları okumanızı rica edeceğim.

74 yorum:

Unknown dedi ki...

Levent Hocam merhaba,
ben, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde doktora eğitimimi sürdürmekteyim. Nesneler üzerinden yürütülen anlam mücadelesi konusunda, Cumhuriyet döneminde şapka örneği üzerinden, bir çalışma yapmayı planlıyorum.
Çalışmamda yararlanmak istediğim kaynaklardan biri de karikatürler. Bu bağlamda Akbaba Dergisi, şapka konusunda döneme ait karikatürlere erişebileceğim bir kaynak olabilir mi?
Yardımınız için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

Şengül İnce

Buzcevheri dedi ki...

Elinizdeki arşivin çeperi nedir bilmem ama alayını merak ediyorum.

buzcevheri@gmail.com

Levent Cantek dedi ki...

Taleplerin insaf sınırlarında olmasını rica ediyorum. Gerçekten zaman alıcı, özel bir çaba gerektiren şeyler isteniyor bazen benden...Şöyle bir şey istenmiş örneğin:

"Sizden ricam, bana 1930'lu, 1940'lı ve 1950'li yıllardaki Akbaba dergilerinde yayınlanmış muhafazakarlık ile ilgili karikatürler (kapak da olur) gönderebilir misiniz?"

İstenilen şeyin ne olduğunun ve ne kadar süre alacağının farkında olmak gerekiyor.

Bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak istiyorum ama insaflı da olun lütfen diyorum...

Adsız dedi ki...

hocam mümkünse ben tamamını istiyorum. Eğer sıkıntı olacaksa da en azından bir kaç senelik arşivi okumak isterim. Özellikle harf devriminden önceki sayıları gönderebilirseniz benim için daha iyi olacak. Şimdiden teşekkürler...

Adsız dedi ki...

hocam aceleden e-mail adresimi yazmayı unutmuşum. kusura bakmayın.
e-mail adresim:

firsatyoksulu@hotmail.com

Şimdiden teşekkür ederim...

Levent Cantek dedi ki...

Sevgili Fırsat Yoksulu,
Bunun nasıl bir toplam tuttuğunu sanıyorum pek düşünmediniz. Bütün bir gün boyunca bilgisayarın başında oturup size mail atsam bile göndermeyi başaramam. Ne arıyorsunuz, ne araştırıyorsunuz daha net yazsaydınız yardımcı olabilirdim ama...Ne yazık ki kütüphanelere gitmeni önereceğim....Akbaba'yı tarayın sonra ben size yardım edeyim diyeceğim üzülerek...

Adsız dedi ki...

Haklısınız hocam. İstediğim şeyin yekununun o kadar fazla oldugunu düşünemedim. sitenizi yeni gördüm ve böyle bir imkanı görünce düşünmeden mail attım size. Kusura bakmayın.
Ben dergileri inceledikten sonra tekrar size dönerim. Teşekkürler...

Fırsat Yoksulu

Mustafa Yılmaz dedi ki...

Merhaba,

Aziz Nesin'in Gaz Sobası adlı bir öyküsü var. 1956'da Akbaba yayınları tarafından Damda Deli Var derlemesinde çıkmış. Nesin genelde öykülerini önce bir dergi veya gazetede yayınlıyor, sonra kitap haline getiriyor. Ben bu öykünün, Akbaba'da yayımlandıysa tabii, ilk yayım tarihini merak etmiştim. 1955'ten daha eski olduğunu zannetmiyorum, çünkü o yıl yayınlanmış daha bir sürü kitabı var. Damda Deli Var'a kaldıysa 1955-1956 arasında bir yerde çıkmış olmalı. Bu konuda yardımınıza başvurmam mümkün mü acaba?

Mustafa Yılmaz
İletişim: http://sarapdumanlari.wordpress.com/iletisim/

Levent Cantek dedi ki...

Hikayeyi bilmiyorum, Damda Deli Var elimde var mı yok mu ondan da emin değilim...Hikayeyi bilsem, iş kolaylaşır çünkü dergide çıkan işlerle kitaba alınanların isimleri değişebiliyor. Aziz Nesin, kitaplarının her baskısında hikayelerini değiştirebilen bir yazar. Selamlar

Mustafa Yılmaz dedi ki...

Hikaye İstanbul'da soba ticaretiyle uğraşan gayrimüslim Baditto ailesi üzerine. Damda Deli Var'ın ilk baskısından ilk sayfanın fotoğrafını şuraya yükledim: http://wp.me/aODe6-Mj

Devamı da bu minvalde ama tamamını okumak isterseniz, kitaba şu linkten ulaşılabiliyor: http://bit.ly/17UI3cm

Levent Cantek dedi ki...

Linkler açılmıyor ne yazık ki...

Levent Cantek dedi ki...

Hikayeyi okuyunca hatırladım, küçük bir iki not düşeyim. Tam tarih belli değil ama Nesin, 1953-54 yılları arasında Akbaba'da yazmaya başlıyor, dergide 1957'e kadar adını kullanamıyor. Nesin, o yıllarda Akbaba dışında bir yerde yazmıyor, veya yazamıyor diyelim...Bir yanlışlık olmasın bu hikaye 1956'da çıkıyor, meşhur Fil Hamdi'den sonra çıkan kitap. O yıl çıkan bir başka kitabı yok. Hikayeyi sonraki baskılarda revize etmiş, dili kendince yenilemiş, muvaffak yerine başarı, fena yerine kötü gibi şeyler yapmış demeli.

O yıllarda azınlıklar yabancı şirketlerin Türkiye temsilciliklerini yapıyorlar, biliyorsunuz mallarına aralıklarla el konduğu için yatırım yapmamayı özellikle tercih ediyorlar. Gazetelerde çıkan ilanlarda temsilci olarak onların isimleri geçiyor. Burla Biraderler mesela bunların en ünlüleridir. Azınlıklara yönelik husumet de malumunuz. Hele Akbaba'da...Nesin, zengin-yoksul ayrımını bu genel kanaatten giderek kullanmış, Ortaç da severek yayınlamıştır.

Hikayenin hangi adla, hangi sayıda yayınlandığını tespit etmem yoğunluğum nedeniyle şu ara mümkün değil.

Nesin, hikayeleri için dergileri değil kitaplarını temel alır, esas olan kitaptır derdi. Bence siz de bunu ölçüt kabul edebilirsiniz.

Selamlar, kolaylıklar

Adsız dedi ki...

Merhabalar Hocam,
Akbaba dergisinin halk üzerindeki etkileri hakkında çalışma yapmaktayım bununla ilgili elinizde ne varsa bana ulaştırabilirseniz çok makbule geçer.
seyhmus_demir_@hotmail.com
0538 987 45 89

Levent Cantek dedi ki...

Sevgili kardeşim, popüler bir dergiden söz ediyoruz...Halk üzerindeki etkisi ne demek? Üstelik çok ama çok uzun süre yayınlanmış ri dergiden söz ediyoruz. Ben sizin kafanızdan hangi dönemin ve neyin geçtiğini bilemem... Dilerseniz, dergiyi bir süre tarayın, sonra benden yardım isteyin. Selamlar, kolaylıklar

Levent Cantek dedi ki...

Arşivi kapaklarla sınırlandırmak zorunda kaldım, zira bazı talepler karşılayamayacak kadar geniş kapsamlı oluyor ve yetişemiyorum, böyledir.

Raskolnikov dedi ki...

Merhaba Levent Hocam,

Öncellikle, blogunuz için sizi tebrik ederim. Boğaziçi Üni. Siyaset Bilimi bölümünde doktora yapıyorum ve "Son Kürt Eşkıyaları" adlı doktora tezimi tamamlamak üzereyim. Sizden ricam, 1950 ile 1980 yılları arasında (bu sürenin uzun olduğunun farkındayım, onun için yalnızca 1960'lara da bakabilirsiniz) Akbaba dergisinde eşkıyalarla ilgili bir kapak yayınlanmışsa bana söz konusu kapak fotoğrafını göndermenizdir. Örneğin, 04.10.1962 tarihinde Koçero ile ilgili bir karikatür T. Selçuk tarafından Akbaba dergisinde yayımlanmış, yine 09.08.1967 tarihinde "Doğulu" eşkıylarla ilgili bir karikatürün yayımlandığını biliyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız, çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Ziyaret etmek isteyebilirsiniz diye kendi blog adreslerimi e-mail adresiyle beraber aşağıya not düşüyorum. Saygılar,

Ahmet Özcan
E-mail: ahmettanozcan@gmail.com
www.ayrimcisozluk.blogspot.com
www.ahmetozcan.org

Levent Cantek dedi ki...

Merhaba,
Verdiğiniz tarihler doğru değildi, bir ara boşluğum olduğu için bakayım diye giriştim ama epey vaktimi aldı...1960-69 yıllarına baktım, size bulduklarımı mail yoluyla gönderiyorum. 69' yılından bir 18 sayı eksiğim var, onun dışında meseleyle ilgili kapaklar bunlar. Kolaylıklar dilerim.

Levent Cantek dedi ki...

Arkadaşlar, şöyle bir kapak vardı, altmışlarda çıkmıştı, ellilerde çıkmıştı, çok meşhurdu, siz hatırlarsınız gibi kusura bakmayın kıytırık nitelemelerle lütfen benden bir kapağı bulup çıkartmamı istemeyin. Bu tür talepleri ciddiye almıyor, bana gelmemiş sayıyorum. Her yıl 52-53 sayı çıkan bir dergiden söz ediyorum, ayrıca benim de bir işim gücüm var, mizah dergilerini, Akbaba'yı, Akbaba'nın gelmişini geçmişini düşünerek yaşamıyorum. Her kapağı hatırlamam mümkün değil. Kolaylıklar

Unknown dedi ki...

Merhabalar, Bahçeşehir Üniversitesi'nde Yeni Medya ve Sosyoloji bölümlerinde okuyan bir öğrenciyim.
Akbaba üzerine bir yazı yazıyorum ve sizden 4 kapak ricam var eğer mümkünse
1.İlk kapağı
2.İlk kapatılışından sonra yeniden yayınlanmaya başladığı zamanki 1933 yılına ait (ayını bilmiyorum) ait kapak
3.İkinci kapatılışından sonra yeniden yayınlanmaya başladığı zamanki 1951 yılına ait (ayını yine bilmiyorum) kapak
4.Son kapak

Eğer gönderebilirseniz çok yardımcı olursunuz
Şimdiden teşekkürler ve iyi çalışmalar

e-mail adresim: nisagurbuz@hotmail.com

Levent Cantek dedi ki...

Merhaba,
1.sayı kapağını her yerden bulursunuz, araştrıdığınızı, ilgili kaynaklara ulaştığınızı farzediyorum. Öğrencilik bunu gerektiriyor değil mi? Diğer kapakları adresinize gönderdim. Selamlar, kolaylıklar

Unknown dedi ki...

Merhaba.
Dedemden ciltlenmiş dergiler kaldı. Akbaba, hayat, doğan kardeş...
Bazıları 1930lu yıllara ait. Bunları Nasıl değerlendirebilirim? Yardımcı olur musunuz? Teşekkürler

Levent Cantek dedi ki...

Hande Hanım,
bu başlık altında başka bir şey yapmaya çalışıyorum, meramnızı doğru anladıysam eğer, bu eski sayıları satmak ya da bağışlamak istiyorsunuz. Satacaksanız sahaflarla konuşun, bağışlayacaksanız üniversite kütüphaneleriyle...Kolaylıklar

Adsız dedi ki...


Merhaba Levent Bey,

Ben ögrenci olarak özel bir kapak ariyorum. Sizde o dergi bulunursa cok yardimci olmus olursunuz hocam. Ihap Hulusi resimli kapak lazim.

Dergi No. 1928-607
Kapak bu
http://i.hizliresim.com/0mR2MR.jpg
(metinleri okuyacak büyüklükde lazim oldugu icin bunu kullanamiyorum)

email:
norbertmoornebel@gmail.com

tesekkürler

Unknown dedi ki...

Levent Bey, merhaba, ben Ufuk Karaman.Sizden bir ricam olacak:Sabahattin Ali okuruyum. Sabahattin Ali'nin 1926 yılında Akbaba Dergisinde yayınlanmış öyküleri ya da yazıları olduğunu biliyorum.Yangın,Eski Kiracı ve Telefon Olsaydı adındaki öyküleri bulmamız mümkün müdür ? Hangi sayılarında olduğunu da bilmiyorum.Yardımınız olursa sevinirim.Teşekkür ederim.

Mail adresim :ufukkaraman35@hotmail.com

Levent Cantek dedi ki...

Norbert o sayı elimde yok, 1928 öncesini dijital olarak tarama zamanım olmadığı için elimdeki büyük fotokopileri ilgilnen bir arkadaşa devrettim, artık tek tek de bakacak durumda değilim...kolaylıklar

Levent Cantek dedi ki...

Tahya Özden, bir önceki cevabımda yazdım, çok büyük yer kapladığı için 1923-28 arası sayıları, fotokopileri ilgili arkadaşlara devrettim...

Şunu önerebilirim, Sevengül Sönmez ile irtibat kurun...size yardımcı olacaktır.

Veya Akbaba ile ilgili döküm nitelikli yüksek lisans tezleri yapıldı, ilk yıllara dair, yök tez merkezinden bulabilirsiniz... 1926'ya kadar geliyor mu emin değilim ama bir bakın derim...

kolaylıklar

Կարգավար dedi ki...

Sayın Levent hocam,
Bana da gönderebilir misiniz?
vgegamyan@eu.spb.ru

Teşekkürler

Rosebud dedi ki...

1955 doğumlu bir Çocuk Sağlığı ve Hatslıkları Uzmanı ' yım.
Çocukluğum boyunca hem doktor olan amcam
ve hem de biz Akbaba ' yı sürekli aldık ve sakladık.
Tabii ki bu eşsiz arşivi koruyamadık.

Günün aanlam ve önemine b i n a e n
27 mayıs 1960 sonrası bir kapağı h i ç - u n u t m a m.
Menderes cezaevinin parmaklıklarından bakıyor,
dışarıda darağacı kurulmuş.
Karikatürün yazısı da :
Tirerim mücrim bigi bakdıkça istikbalime .

Bu kapağı yeniden bulma istiyorum.
Saygılar ..

Levent Cantek dedi ki...

Merhaba,
Başka bir dergiyle karıştırıyor olabilirsiniz. 1960 ve 61'e sizin için baktım, böyle bir kapak bulamadım. Kolaylıklar

hayri. akkaya-futbol-arsivi. dedi ki...

hiyarlik, yaptigin, farkindamisin,sinirini, asip, maksadini, zorluyorsun, daraltilmis, v,e sonsurlenmis, bir, blogu, takip, etmektense, zihni. sinir, projelerini, okurum, Dracula, Manhattan

Unknown dedi ki...

Hocam merhaba,okumuş olduğum kitap İhap Huludi Görey'in bir karikatüründen bahsediyor ve görmek istiyorum. Eğer size zahmet olmazsa yardımcı olabilir misiniz? Merak edenler için Akbaba'nın 4 Teşrinievvel 1928 tarihli 607.sayısına bakmamız not düşülmüş..

Levent Cantek dedi ki...

Hafize Ağır'a, 1929 öncesi, Milli Kütüphanede, o yıllarda, herkesin kullanımına açık değildi, fotoğraf çekimine de izin verilmiyordu. Büyük boy olan sayıları fotokopilemiştik. Kütüphanemde çok yer kapladığı için bu fotokopileri, alanda çalışma yapmak isteyen genç arkadaşlara devrettim. O sebeple 1929 öncesiyle ilgili yardımcı olamıyorum. Yukarıda da yazmıştım. Selamlar, kolaylıklar

Unknown dedi ki...

Merhabalar, 1925 sonrasında Akbaba Dergisinde çizmeye başlayan, İhap Hulusi Görey hakkında bir tez çalışması hazırlamaktayım. Akbaba'da yer aldığı süre zarfındaki görsellere kronolojik olarak ulaşmam gerekiyor, anlatım bütünlüğünü korumak adına. diğer yorumlardan anladığım kadarıyla 1929'a kadar olan arşivi elden çıkarmışsınız, yönlendirebileceğiniz bir yer varsa eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Mail adresim: sahika.aslanturk@gmail.com
Şimdiden teşekkür ederim.

Levent Cantek dedi ki...

Şahika Hanım, adres kütüphaneler, tek diyebileceğim bu...Ankara Milli kütüphane'de var, Beyazıt'ta vardı, Karikatür ve Mizah Müzesinde vardır. Akbaba çok bulunan, Devletin abone olduğu bir dergidir.Kolaylıklar

Adsız dedi ki...

levent abi linkteki karikatür kapak karikatürü mü bilmiyorum ama ihtiyacım var bunun çözünürlüğü biraz düşük bi çizim için lazım eğer yardımcı olabilirsen ne mutlu bana

akbaba dergisi 17.10.1938 tarihli sayı:254 yazıyor ama o yanlış olabilir bence

link: http://i.hizliresim.com/R1MXLn.jpg

bana ulaşabileceğin e-posta: hakantigliii@gmail.com

Levent Cantek dedi ki...

Hakan, yazdığınız tarih doğru. Linkte verdiğiniz görsel kapak olmamakla birlikte elimde mevcut. O sayının kapağıyla birlikte istediğiniz karikatürü adresinize gönderdim. Kolaylıklar dilerim.

Adsız dedi ki...

Akbaba dergisinin 1930'lu yıllardaki sayılarını İstanbul'da hangi kütüphanede bulabilirim acaba?

Levent Cantek dedi ki...

Bunun için sizin bir tarama yapmanız gerekiyor, benim var dediğim yerde, sayım olur, tasnif olur, gidersiniz bulamazsınız. Normal şartlarda Akbaba bulunmayan bir dergi değildir, tam koleksiyon olarak devlet kütüphanelerinin çoğunluğunda vardır. Beyazıt'ta rahatlıkla bulabilirsiniz. Kolaylıklar

Levent Cantek dedi ki...

Arkadaşlar, yukarıdaki yorumları okursanız, bana soracağınız bazı soruların cevaplarına ulaşabileceğinizi düşünüyorum.
Kütüphane taramalarında şu adresi de kullanmanızı öneririm.
http://www.toplukatalog.gov.tr/

Metin Çakır dedi ki...

Merhaba
Yusuf Ziya Ortaç ile ilgili konu anlatım sayfasında izniniz olursa derginin kapak fotoğrafını kullanmak isterim.
http://www.lysedebiyat.org/

Levent Cantek dedi ki...

Merhaba,
Yanlış anlaşılmasın, izin mercii değilim, araştırmacılara-konuyla ilgili insanlara ucundan kıyısından yardımcı olmaya çalışıyorum. Blog sayfasının girişinde meramımı da yazmıştım. Kolaylıklar

Unknown dedi ki...

Merhaba Levent bey... nisan 1960 ile eylül 1961 tarihleri arasında Akbaba kaç yayın yapmış? Benimle bu bilgiyi paylaşırsanız sevinirim. Kolaylıklar efendim...

Levent Cantek dedi ki...

7 Nisan 1960 ile 7 Eylül 1961 arasında toplam 76 sayı çıkıyor. Kolaylıklar

Unknown dedi ki...

merhaba hocam ben lisans tezim ile ilgili akbaba dergisinde Kamalı Ahmet Efe hakkında bilgiler olduğunu öğrendim acaba sizde var mıdır? Teşekkürler.

Levent Cantek dedi ki...

Merhaba, Kamalı Efe ile ilgili bir şeyler olabilir ama bana ipucu olacak bir şeyler söylemeniz gerekiyor... ki size yardımcı olabileyim. Çok uzun yıllar yayımlanmış bir dergi Akbaba. Kolaylıklar

turkpence dedi ki...

Levent Hocam, 3 Aralık 1969 tarihli sayıyı rica ediyorum. hirohito_musashi@hotmail.com

Adsız dedi ki...

Hocam merhaba, 1930lu yıllardaki Türk kadınına seçme seçilme hakkı verilmesi ile ilgili resim, karikatür, yazı araştırması yapıyorum. Sizin elinizde mevcut mudur? Teşekkürler.

Levent Cantek dedi ki...

Adsız arkadaşa, daha spesifik bir şeyler söylerseniz, yardımım kolaylaşır... Bir de bulduğum şeyleri gönderebilmem için bir eposta adresinizin olması gerekiyor. Kolaylıklar

Aleyna dedi ki...

Tekrardan merhabalar hocam, kadınlara önce yerel seçimlerde daha sonra da genel seçimlerde verilen seçme ve seçilme hakkı ile olarak o dönemde dergi ve gazetelerde yer alan olumlu/olumsuz haberleri, eleştiri, karikatür ve resim arıyorum. Iletişim için mail adresim yurtaleyna25@gmail.com teşekkürler

Levent Cantek dedi ki...

Aleyna, burada sadece Akbaba kapaklarıyla ilgili bir katkıda bulunuyorum. Gazeteler ve dergiler gibi geniş bir mecra için size yardımcı olamam... Adresinize 1934 yılı ile ilgili yıl sonunda kanunun çıkışının hemen ertesinden dört ayrı karikatür gönderiyorum. Kolaylıklar dilerim.

Emre dedi ki...

Merhaba Levent Hocam,

Bir doktora tezi kapsamında Markopaşa'daki karikatürleri göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle ele almak istiyorum. Yayının tüm sayılarını bulabileceğim adres hususunda bilginiz var mı? E-posta: emredasar@hotmail.com
Teşekkür ederim.

Levent Cantek dedi ki...

Emre merhaba, internette neler olup bitiyor bilmiyorum, bazı site ve gruplarda olağanüstü ölçüde geniş ve kapsamlı paylaşımlar yapılıyormuş, bizim Levent'in (Gönenç) üyelikleri var, ben de o şekilde nasipleniyorum :)) Ama Markopaşa'nın tam paylaşımı olduğunu sanmıyorum, olmaz diyemem ama çok parçalı, geniş aralıklı ve bazen az satışlı olmuş, sakıncalı bulunmuş, kaybedilmiş bir gazete...O sebeple toplamak çok zor. Şimdilerde yüksek fiyatlara da satılıyor filan... Ben çalışırken farklı şehirlerde, farklı koleksiyonlarda inceleyerek izlemeye çalıştım... Vaktim olursa, eldekileri tarayabilirim...

Özel olarak ayrıca yazarım size ama... buradan da bir gören ve yardımcı olmak isteyen olursa diye paylaşıyorum. Selamlar, kolaylıklar

Unknown dedi ki...

merhaba oncelikle teşekkürler boyle iyi bir fırsatı gönüllü olarak sunduğunuz icin. benim donem ödevim olarak akbabanın 1950-1960 yılları arası akbaba dergisi kapaklarına ulaşmamam gerek, bu konuda bana yardimci olabilirseniz çok mutlu olurum.
simdiden teşekkürler,
sebin.busra25@gmail.com

Levent Cantek dedi ki...

Merhaba,
Dergilere devlet ve üniversite kütüphanelerinden ulaşmanız mümkün. Çok geniş bir dönemden söz ediyorsunuz, bu uzunlukta çalışmalara doktora tezi yaparken dahi kolaylıkla izin verilmez. Neyi aradığınızı yazarsanız yardımcı olmaya çalışayım. Kolaylıklar

Unknown dedi ki...

Ankarada okuyorum hangi kütüphanelerden bulabileceğime dair bir bilginiz var mi? Henüz kapakların hepsini inceleme fırsatı bulamadigim icin net degil ama temelde Adnan menderesin nasıl temsil edildiğini arastiriyorum

Levent Cantek dedi ki...

Milli Kütüphanede hepsini bulabilirsiniz. Diğer yandan temsil meselesi için o temsili üreten yayının siyasi tavrına, iktidarla olan ilişkisine de dikkat edin. Kolaylıklar

Adsız dedi ki...

Hocam biraz bencilce olacak bu dergilerin tamamı elinizde mi ? Öyleyse hepsini paylasabilme imkaniniz var mı drive araciligiyla akbaba ve varlik dergilerini hep merak etmisimdir :) tesekkur ederim simdiden...

Fatma Eda dedi ki...

Sayın Levent Hocam,
Meni Müskirat Kanunu'nun kaldırıldığı tarihten II. Dünya Savaşı'nın sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, 20'li ve 30'lu yıllar Ankara'sında, Cumhuriyetin başkenti Ankara'da içki kültürü üzerine bir makale çalışması yapıyorum. İçkinin dönem içinde algılanışında, tüketiminde ve tüketildiği yerde bir değişiklik olup olmadığını araştırıyorum. Bu döneme ilişkin karikatürlerin çok yol gösterici olacağını düşündüğüm için size yazmak istedim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla,
Eda Celik (fatmaedacelik@gmail.com)

Unknown dedi ki...

Merhaba, Elimde olan bir çizime ait sayfa görüntüsünün hangi yıl ve sayıya ait olduğunu araştırıyorum. Tarafınıza eposta ile bu görüntüyü göndermem mümkün müdür? Teşekkür ederim

Levent Cantek dedi ki...

Blogun alt tarafında bir bölüm var, mektup yazarsan isimli... oraya yazarsanız, ben size ulaşırım...

Unknown dedi ki...

Levent hocam merhaba.

İsmim Çağhan Uyar. Ankara Üniversitesi doktora öğrencisiyim. Doktora tezim kapsamında Akbaba dergisinin 1960-1977 dönemi nüshalarını incelemem gerekiyor. Akbaba'nın 1960-1977 dönem nüshalarına erişebilmem mümkün müdür?

İlginiz için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Saygılarımla...

Çağhan Uyar
caghan_uyar07@hotmail.com

Levent Cantek dedi ki...

Çağhan merhaba, yorumları okursanız meseleyi daha iyi anlarsınız diye düşünüyorum, bu kadar geniş bir dönem için milli kütüphaneye gitmenizi önereceğim, kolaylıklar

Adsız dedi ki...

merhabalar. yüksek lisans tezim için çok gerekli gönderirseniz çok sevinirim. aysenurgonen@outlook.com

Levent Cantek dedi ki...

ne göndereceğimi de yazarsanız, yardımcı olmaya çalışayım ama lütfen yorumları ve açıklama metnini inceleyin

Kürşat Coşgun dedi ki...

Levent Bey merhaba,
Üzerinde çalıştığım bir dönem araştırmasıyla ilgili olarak 6-7 Eylül 1955 olaylarıyla ilgili karikatürlere gereksinimim var.
Bu konuda bir-iki karikatür dışında basında pek karikatüre rastlayamadım.
Eğer bu konuda yayımlanmış Akbaba kapakları varsa edinmeyi çok isterim.
Değerli desteğiniz için çok teşekkür ediyorum.

Kürşat Coşgun

Levent Cantek dedi ki...

Kürşat bey merhaba,
Bir iki defa bakmıştım, bir şeyler ayırmış da olabilirim, tekrar bakacağım ama bir şey bulursam nereye göndereceğim? Bir iletişim adresi yazarsanız, oraya atarım...

Türk Karikatürünün Öncüleri dedi ki...

Kürşat Coşgun
E-Mail adresim:
kursatcosgun@gmail.com

Levent Cantek dedi ki...

Kürşat bey, 1955 yılından kapak ve başyazılar aktardım adresinize... Kolaylıklar

mavi dedi ki...

Merhaba Levent Bey
Ben Mavi, 12. sınıf öğrencisiyim ve IB Diploma Programı 2. sınıf öğrencisiyim. 20. Yüzyılda Türkiye adlı tarih, sosyoloji ve ekonomi bölümlerinden oluşan dersimin bitirme projesi için 2. Dünya Savaşı yıllarında gerçekleşen olayların Türk basınına yansımasını mizah dergileri üzerinden inceleyeceğim.

Sizden projemi geliştirebilmek için 1939-1945 yılları arasında Türkiye-Almanya ilişkilerini içeren ve Yahudileri konu alan kapak karikatürlerini atmanızı talep edeceğim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Mail Adresim: derinmaviyazici@gmail.com

Levent Cantek dedi ki...

Merhaba Mavi,
Çok uzun dönem istiyorsunuz ve çok malzeme var... Sizin için bir yılı (1939) taradım ve gönderiyorum ama bundan sonrası bir öğrenci olarak size ait... Bir kütüphaneye giderek gerisini tamamlayın, fazla malzeme var, sizin seçmeniz ve anlayarak ilerlemeniz daha doğru olur. Başarı ve kolaylıklar dilerim

Alptekin KESKİN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
hhalidec dedi ki...

Levent Bey Merhaba,

Cumhuriyet Dönemi'nde Türk Halk Müziği'nin medyada yansıtılışı üzerine lisans bitirme tezi yazıyorum. Özellikle Akbaba dergisindeki karikatürlerde radyo yasağının ve halk müziğine bakış açısının nasıl işlendiğini incelemek istiyorum. 1934-36 arası radyoda alaturka müziğin yasaklanması veyahut halk müziğiyle ilgili herhangi bir içerik bulursanız bana iletir misiniz?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkür ederim.

mail: halide.celen@gmail.com

Elif Neslihan Doğan dedi ki...

Merhaba, öncelikle tüm emekleriniz için sonsuz teşekkürler. Ben “Erken Cumhuriyet Döneminde Din Ve Dindarlık Algısı’” ile ilgili bir makale yazıcam. 1923-1945 yılları arasında bu konuyla ilgili kapaklar lazım bana. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Kolaylıklar dilerim.
elifneslihan.dogan@stu.fsm.edu.tr

Levent Cantek dedi ki...

Merhaba,
1928 öncesiyle ilgili yazdıklarımı yukarıda verdiğim cevaplar arasında bulabilirsiniz. Diğer konu ise zaman aralığınızın çok ama çok uzun olması... sadece 5 yıl en az 250 kapak demek, farkındasınız değil mi? Oysa siz 22 yılı istiyorsunuz... Bence siz bir kütüphaneye gidin, çalışırken durumun farkına varacaksınız, araştırmanız haftalar sürecek ve ne demek istediğimi anlayacaksınız. İyi çalışmalar diliyorum.

Related Posts with Thumbnails