Perşembe, Nisan 13, 2006

Bir Karikatür Eleştirisi...

Karikatür, Sururi'ye ait...25 Şubat 1953'te Hürriyet'te yayınlanmış...Bir kaç gün sonra da Demokrat Parti'nin yayın organında, Zafer'de Adviye Fenik imzalı bir eleştiri çıkmış. Genel anlamda karikatüre nasıl bakıldığını gösteren bir eleştiri..Aynen aktarıyorum (yazının başlığı "Kapıcılar") : Hürriyet refikimizde çıkan bir karikatürü üzüntü ile gördüm. Bir kapı üstünde “Kız Lisesi” yazılı… Kapının önünde birkaç Bobstil delikanlı! Kiminin elinde bir buket çiçek var. Kimi yan gözle içeride zilin çalıp çalmadığını kontrol ediyor. Kimi de saatine bakarak sabırsızlanıyor. Resmin altındaki yazı da şu: Kapıcılar!

Demek genç kızlarımız mektepten çıkar çıkmaz sevgililer ile buluşacaklar, ondan sonra ya hey!! Lise tahsilinin ve memleket gençliğinin mahiyeti bu mudur? Kızlarımızı umumi efkâra bu şekilde takdim etmek, en hafif bir tabiriyle sade ayıp değil, aynı zamanda günahtır.


Bu sözlerime belki de şaka diye cevap vereceklerdir. Ama muhterem karikatüristin acaba liseye giden bir genç kızı veyahut yakını yok mudur? Varsa da yoksa da, bu ağır iftiranın yakışıksızlığını bizzat kendisi duymuş olsa gerektir! Çünkü bu nazik mevzuların şakası bile acı olur…


[Zafer, 28.2.1953]

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails