Salı, Mayıs 12, 2020

Bir Zanbak'ın Hikayesi


Bir Zanbak'ın Hikayesi, birkaç açıdan enteresan bir kitap. Orijinali ne zaman basılmış, nerden-nasıl transkripte edilmiş bir fikrim yok ama iddiaya göre Mehmed Rauf'un (ismini gizleyerek) yazdığı erotik bir öyküymüş. Üstelik, Koç ailesinden Ömer Koç, alaka göstererek, eşine dostuna hediye etmek için olmalı, çalışıp günümüzün yazı diline çevirmiş, az sayıda kitaplaştırmış.

Mehmed Rauf'un yazdığı söylenen, benzer nitelikteki bir başka novella olan Kaymak Tabağı'nı okumuş değilim, ismen biliyorum. Zanbak, geçen yüzyılın ilk çeyreğinde yazılmış gibi duruyor. O tarihlerde -bir kısmı dilimizde de yayımlanan Avrupalı benzerlerinden geri kalır yanı yok. Cesareti, anlatım rahatlığı, sex-oriented diline karşın mesafeli nezaketiyle alomode bir erotik öyküymüş. Mehmed Rauf, dil bildiğine göre sanki bu "Parisian" kitapların okuruymuş da...

Ömer Koç'un kitapsever ve koleksiyonculuğu yanında -ismini gizlese de- böyle bir çevrimyazıya kitaplaştıracak ölçüde girişmesi, eh yani, eğlenceli-hazcı bir oyunbazlık gerektiriyor. Bizimkisi gibi cangırtılı topraklarda nelerle uğraşmış denilerek küçümsenecektir, göze almış olmasını ayrıca sevdim. 

Meraklısı için not düşeyim, kitap, haliyle ancak sahaflarda bulunabiliyor, biraz pahalıya satılıyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails