Pazartesi, Mayıs 07, 2018

Geçen yüzyıldan kitap rakamları


1920’den Harf İnkılabına kadar geçen sürede yayımlanan yerli roman sayısı 101. Belki 23 yazardan 101 roman demek daha doğru. Bu rakamın içinde 11 romanla Hüseyin Rahmi, 10 romanla Peyami Safa, 9 romanla Ercüment Ekrem (Talu), 7 romanla Mehmet Rauf, 6’şar romanla Reşad Nuri (Güntekin), Suat Derviş ve Abdullah Ziya (Kozanoğlu)  yer alıyor. Roman sayısı 1946’da 700, 1980’de 3500 civarına ulaşıyor. Öykü sayısı ise romana göre çok daha az. Örneğin 1920-28 aralığında 48 öykü kitabı yayımlanıyor, yarı yarıya bir oran olduğu söylenebilir.

Roman, gazetelerde tefrika olarak yayımlandığı ve telif getirisi daha yüksek olduğundan roman ile öykü arasındaki yarı yarıya oranı zaman içerisinde roman lehine daha çok açılıyor. Gazetelerde reklamlarla duyurulan ve kitap olarak hatırı sayılır satışlara ulaşan romanların sinemaya uyarlanmaya başlaması ise yayıncılık dünyasını baştan ayağa değiştiriyor. Sinemaya uyarlanmak demek, gazetelerden alınan ücretin, telif oranlarının ve kitap satışlarının artması anlamına geliyor.


1 yorum:

Berlin dedi ki...

Ne mutlu, günümüzde adını ve sayısını telaffuz edemeyeceğimiz kadar çok kitap çıkıyor. Ama tabi hiçbiri bir Reşat Nuri olamıyor. O Zaman'lar azmış, ama gerçekten özmüş.

Related Posts with Thumbnails