Cumartesi, Aralık 24, 2022

Demirler

Yine Eskişehir kırsalından, yıkık dökük virane bir evin arka penceresine takıldım. Demirleri çok ilginçti ve evin geneline göre hayli süslüydü. Malum biliyorsunuz, para biriktiremeyen-ayıramayanlar ihtiyacını karşılamaktan fazlasını yapamazlar, estetik her ne olursa olsun, maddi bir birikimle mümkün olabilir. O sebeple ticaret yolunun üzerindeki Safranbolu evleri, Çorum Alaca evlerinden daha güzeldir. 

Yüzyıl öncesinden, karşılaşmanın, dış dünyayla temasın zor olduğu zamanlardan söz ediyorum. Şimdi estetiği birörnekleştiren, itibarlı olanın taklit edildiği bir dönemdeyiz. Daha çok teşhir ediyor, yetişme telaşıyla "yarışıyoruz."

Aşağıda şehirden başka bir evin demirleri... Önemli bir zenginin villasından... Daha güzel falan demek için örneklemedim... Bir zenginlik göstergesiydi bu dekoratif şeyler...

Metruk evin en güzel parçasıydı demirler... 

 

2 yorum:

Sadece C. dedi ki...

Şeker pembe bir renk ve işlemeli demirler o evde en azından bir zamanlar mutlu bir kadının yaşadığına işaret.. Demirlere sarılan belki yasemindi, mevsim nedeniyle uykuya geçmiş.. Gerçekten ne kadar güzel bir ev üstteki.
Alttaki mezarlık gibi geldi bana, altın renkle siyahın birleşimi arap işi zevklere işaret eder gibi geldi..

Camgüzeli dedi ki...

Demirler pencereye büyük gelmiş. Muhtemelen çıkma malzeme kullanılmış. Fukara evleri inşa edilirken ucuza satılan, yıkılacak evlerden toplanan ise yarar malzemeler de kullanılır. Sanırım bu demirler de böyle temin edilmiş.

Related Posts with Thumbnails