Pazartesi, Aralık 07, 2020

Likör


Eskiden davetlerde, hatta bayramlarda bile kahvenin yanında likör ikram edilirdi. Meyveli, içimi kolay, "yumuşak" bir alkoldü. Ah vah ettiğim sanılmasın, bir alışkanlıktı, nasıl oluştu, nasıl kayboldu insan üstüne düşünüyor. 

Aktüel zamana ilişkin kahretme eğilimi güçlü olduğu için pek çok insan, kaybolmayla ilgili mevcut iktidarı suçlayabilir, etkisi yok diyemeyiz ama onlardan önce de bir eskime, bir seyrelme olmuştu, galiba demode sayılıyordu, ben, yaşlıların evlerinde rastgeldiğimizi hatırlıyorum. Veya likör, alkol familyasında ciddiye alınmıyordu.

Fotoğraf, anlaşılan o ki, altmışlı yıllardan, bir eğlence yerinde çekilmiş, aileler arasında nişan olmuş, kutlamayı resmileştirirken likör (belki de punch) içiliyor. Cumhuriyet döneminde kurulmuş (bugün gaiplere karışmış) bir likör fabrikası var, gerçi ondan önce de içiliyor, satılıyor, üretiliyor.... 

Bir arkadaşım, Orta Asya Türklerinin kımız içme alışkanlıklarının benzer nitelikte olduğunu hararetle anlatır, "çok içerdik" kardeşim derdi. İtiraf edeyim, değil Asya, Selçuklular bile anlatırken ortada pek "kaynak" yok, bu türden iddiaları, yani "çok içerdik" veya "hiç içmezdik" diyebilmek kolay değil. Herkes, kendine göre bir hikaye anlatıyor diyerek geçelim.

Bana sorsalar, İttihatçı modernleşmesinin bir parçası gibi gelirdi likör, yukarıda ima ettim, oysa değilmiş, çok daha eski tarihlere kadar rastlanabiliyormuş, sadece bizde değil, Rum ve Ermenilerde de tüketiliyormuş... Malumunuz, alkol kullanımı modernliğin veya liberterliğin bir ölçütü gibi görüldüğünden, onu kullanmak, içmek veya içenlere müsamaha gösterip-göstermemek tartışma yaratan eksenler...

Laf uzamasın, hasılı, likör niye kayboldu merak ediyorum...

1 yorum:

*mehtap dedi ki...

Babam eve hep naneli likör alırdı ve bayramlarda misafirlere kahvenin yanında şık küçük kadehleri ile ikram edilirdi.Hatta herkesin salon vitrini içinde küçük sürahili, minik bardaklı likör takımları bulunurdu. En son yazlıkta komşumuz bahçesindeki mandalinalardan likör yapmıştı, ne lezzetli geldi, sormayın:) Eski tatlardan biri.

Related Posts with Thumbnails