Perşembe, Şubat 27, 2020

Balon kullanmak



Çizgi romanı, başlangıç dönemlerini düşünürsek ardışıklık içeren karikatürden ayıran kendine özgü karakteristiklerden biri balon kullanımıdır.  Balon öncesinde kare (panel) altında bir diyalog ya da görseli betimleyen açıklayıcı cümleler kullanılıyordu. Yazının balon ve anlatım kutusu olarak kare içine girmesi çizgi roman için bir aşamadır.

Bizde otuzlu yıllarda Orhon Tolon balonu sürekli olarak kullanmaya başlayarak türe öncülük etmiş bir isim... İlk kullananı tespit etmekse çok kolay değil. Örneğin, aynı dönemde Necmi Rıza, ki çizgi romanla uğraşmış çizerlerimizden biri değildir, yukarıdaki Pazarola bantında balonu bir iki kez denemiş... sonra vazgeçmiş...Niye vazgeçti, belirsiz, ihtimal yazısı beğenilmedi... okunmadı filan...

Biz, bugün çalışmalara bakarken pek anlamlandıramıyoruz ama balonu kare içine istiflemek, onunla ilgili bir okuma düzeni ve dil oturtmak bir "buluş" olarak zaman almış, kolay olmamıştır.

Amerika'da balon içi yazıları çizerlere değil kaligrafistlere yazdırılması haliyle bir başka aşama... Çizgileri güzel olan birinin "güzel yazı" yazamayabileceği kısa sürede keşfedilmiş çünkü...

Bizdeki ilk kaligrafistler, çizerlerden çıkmıştır veya renkli yabancı çizgi romanları kopyalayanlardan "balonculuğa" devşirilmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails