Pazartesi, Ocak 09, 2023

Update edilmiş MM





Üst üste denk geldim, tesadüf gibi gelmedi, global popüler kültürde kitap-senaryo okuyan MM resimleri (bir kaç tanesini seçtim) çok kullanılır olmuş. MM, yaşadığı dönemde bir entelektüel sayılmıyordu ama evlilikleri, ilişkileri, masum ifadeleri, kendini var etme biçimi fazlasıyla ilgi çekiyordu. 

Sadece "güzel kadın" değildi yani, trajik ölümü, hakkındaki spekülasyonlar filan günümüze değin yaşamasında ayrıca bir etken oldu... Amerikan popüler kültüründe yaşadığı için bizde de yaşıyor demek daha doğru...

Fotoğraflar eski, o yıllarda  tercih edilmeyen pozlarken, şimdilerde hatırlanması, "o aptal sarışının" zekasının hakkını teslim etmek mi acaba... Arthur Miller ile evliliği bir etken olabilir, Miller ile manita olan bir kadının pop ikonu olması insanları halen şaşırtıyor galiba...

Bu hatırlama bana daha çok melankolik bir şikayet gibi geliyor, şöyle anlatayım, toplumlar, geçmişlerine nostaljiyle baktıklarında "güzel günleri" veya kendileriyle özdeşleştirdikleri "güzel insanlarını" hatırlamak isterler. Şimdiki zamanla ilgili günbegün koyulaşan bir memnuniyetsizlikleri vardır, toplum sürekliliğini yitirmiştir, parçalanmıştır vs. Melankoli ise kendine saygıda azalma halidir, insanlar melankoliye kapıldıklarında kendini kınamaya ve cezalandırmaya yönelirler. 

MM'yi zamana uygun bir biçimde yeniden hatırlarken, (hatırlayanlar) geçmişlerini ve geçmiş toplumlarını cezalandırmak istiyor. Bunun açılımı ise nostaljinin "kurucu hatıra" olarak işlevselleştirilmesi (revize edilmesi) anlamına geliyor. Bir geçmiş (gelenek) ve popüler kültür ikonu olarak MM başka türlü hatırlatılıyor demek istiyor, nostalji ve popüler kültür, siyasi bir mücadele alanıdır diye ekliyorum.  

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails