Pazar, Nisan 30, 2023

Herkes gibi

Ellili yıllarda çıkan Polis Mecmuası'nın arka kapağı, BMW motosiklet reklamı vermiş, "Türk Polisi'de" diye yanlış yazmışlar...Bazen duyuyorum, eskiden bu kadar yanlış yazım olmuyordu deniyor, sahiden ilgisi yok, "eskiyle" meraklısı dışında karşılaşan olmadığı için yok sanılıyor... Hayır, de/da ayrımı yapamama hususunda azalma-eksilme filan olmadı, bu yanlış yazım hep vardı, hep de olacak...

Bir arkadaşım, reklamı görünce sıradan insanlar yanlış yazabilir ama e arada ajans var filan gibi şeyler söyledi, ilgisi yok dedim, ajans majans hak getire... İyi bildiğimden sanatçı sayılan karikatürist ve çizgi romancıların çok çok önemli bir kısmının bu yanlış yazımı yaptığını anlattım, hatta örnekler gösterdim. Çoğunun hata yapmasını kaligrafistler önlüyor hatta... Yakınlarda bir arkadaşım önemli bir çizgi romanımızın gazete ilavesi olarak yayın hazırlığını yapmıştı da, yanlış yazımlarla nasıl uğraşmak zorunda kaldığını şaşırarak anlatmıştı. 

Çocukken çizgi romanlara o gözle bakamıyoruz, serüvene ve çizgilere kapılıp gidiyoruz. Üstelik, hele o yıllarda çizgi romanlardan kimse edebilik, özgünlük ve sanat beklemiyordu... Üreticileri Türkçeyi bilmeme eleştirisiyle hiç karşılaşmıyordu. Zaten karşılaşsaydı, nitelikle ilgili zorlayıcılık çok daha önce kurulabilirdi. 

Laf dağılmasın, de/da meselesi Türk'ün Türk'e eziyeti gibi duruyor, bunun farkındayım, bir yandan  Türk'ün Türk'le eğlenmesi gibi olabiliyor, onun da farkındayım, benim meselemse şu, herkesin yorulduğu yere han kurulmuyor, kamusallığın içinde sanat, edebiyat, reklam veya başka türlü zamazingo yapacaksanız, o ortak dile riayet edeceksiniz, uygulayıcısı ve geliştiricisi olacaksınız.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails