Pazar, Ocak 24, 2016

Narmanlı Han ve Çizgi Roman


Cem Dinlenmiş, Narmanlı Han ile ilgili bir çizgi roman yapmış, yeni olmalı, ben yeni gördüm, yeni değilse affola. Çizgi romanın konuşulur olması, bir "medium" olarak, hayata, bir beklentiye, zamana denk düşmesi gerekiyor. Konuşulmazsa meraklısı dışında kimsenin ilgisini çekmiyor.

Cem'in anlattıkları bir röportaja dayanıyor, Elif İnce yapmış, o da hikayeleştirmeyi yaparak çizgi romana uyarlamış. İşin içinde gazetecilik var, tahkiyesi olan bir dramatizasyon var, farkındalık da yaratıyor.

Bizde pek yapılmıyor bu işler...Yapılmalı...

Eskiden yapılırdı diyenler için yazayım. Çizer-anlatıcının hikayenin içinde olduğu, komikleştirerek yapılan geziler, röpotajlar, o havada işler vardı. O türün bu yapılanla bir ilgisi yok. Çünkü burada sahici bir gazetecilik var, insani bir temel var...Mesele belediye işlerini teşhir etmekten fazlası.

Çizerlerin bu tür işler yapması, sıradan insanlarla konuşarak şimdiki zamanı anlatması sahiden önemli...Kayıt düşmeli çünkü.

Ezber bozmaktan söz ediyorum.

2 yorum:

Levent Cantek dedi ki...

Düzeltme: Cem yazdı, hikayeleştirme sadece ona ait değilmiş, her şeyi Elif İnce ile beraber çıkartmışlar. Üstelik, çalışma daha önce Haziran 2015'te Penguen'de yayınlanmış.

Hüseyin Soylu dedi ki...

Harika olmuş.

Related Posts with Thumbnails