Perşembe, Aralık 16, 2021

Portre defteri

Geçtiğimiz aylarda bir defter geçti elime. Defterin Necdet Şenkon isimli sahibi, tutkulu bir amatör ressammış... Defteri bir görsel referans arşivi olarak istiflemiş, çeşitli ünlülerin fotoğraflarını, çizilmiş vinyet, portre ve karikatürlerini dergilerden-gazetelerden keserek saklamak üzere yapıştırmış ve hatta kimilerini kendisi de çizmiş... Otuzlu yıllardan başlayarak kırk yıl kadar yapmış bunu... .

Pek gözalıcı bir çizer olduğu söylenemez ama ne desem az, hiç vazgeçmemiş, iştahla mı demeli, sabırla mı bilmiyorum, denemiş de denemiş, tekrar tekrar çizmiş, toplamış, kendine göre ünlüleri tasniflemiş, gerekirse çizmek-resmetmek adına arşivlemiş.

Bu kadar portre olunca, insan şuna da dikkat kesiliyor, sayfaları çevirdikçe popüler kültürün dönem dönem değişen ve kaybolan ünlülerini seyrediyorsunuz. Bu kimdi, bu niye ünlüydü, neden öne çıkmış, bugün niye hatırlanmıyor filan diyerek bakıyorsunuz. 

Zamanın daha yavaş aktığı dönemler bile olsa değişmiyor, geçen yıllara meydan okuyacak bir yönünüz yoksa hızla geçip gidiyor, unutuluyorsunuz.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails