Cuma, Ocak 29, 2021

Sergi-1932


1932 yılında Viyana'da yapılan bir karikatür sergisinin kataloğunun kapağı...Katalogta eserlere yer verilmemiş. Nurullah Cemal (Berk, d.1906) eliyle bizden de bir katılım olmuş. Türkiye'ye ayrılan sayfaya bakılırsa altı ayrı karikatüristin çalışmalarına yer verilmiş.

Abidin Dino (d.1913), Arif Dino (d.1893), Münif Fehim (d.1899), Cemal Nadir (d.1902), Sedat Nuri (d.1888) tamam ama Zeki Nüzhet ya da Nüzhet Zeki kim emin olamadım. Soyadı kanunu öncesi olduğu için baba isimleri de kullanıyor, Münif Fehim de öyle yapılmış mesela... Çizgisini de göremeyince isim bir muammaya dönüştü, galiba diyorum Zeki Faik İzer (d.1905), o olmalı, ayrıca bilen çıkarsa, yazarsa, akıl fikir verirse sevinirim Valla...

1932 gibi erken bir tarihte ve karikatür gibi yeni bir alanda böyle bir sergiye katılmak ilginç... Cemal Nadir ve Münif Fehim dışındakiler karikatürü ve basın ressamlığını bırakarak sanat camiasında daha muteber olan resme kayıyorlar. Buna Nurullah Cemal de dahil ... Ressam olarak anılanların frankofon olmasına ne demeli? 

Eğer İzer'i doğru tahmin ettiysem, o yıllarda tıpkı Berk gibi Fransa'dalar... Ve ülkeye dönüşte Abidin Dino filan birlikte D grubunu kuruyorlar.

Abidin Dino, o yıl 19 yaşında olması, pıyy...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails