Perşembe, Ağustos 13, 2020

Oğuz Aral'ın günlükleri

 


Bir süredir Oğuz Aral'a ait eskiz ve günlükler içeren (1988-89 yıllarına ait) defterler müzayedelerde satılmaya başladı. Defterler dedim, belki de ortada sadece tek bir defter var, bilemiyorum, çünkü müzayedelerde sayfa sayfa-tek tek satılıyor.  

Anladığım kadarıyla defter (yaprakları) aile dışında birilerinin elindeymiş, daha yüksek gelir elde etmek için, (sahaflar ve müzayedeciler bu yola çok başvururlar) parçalayarak satma yoluna gitmişler. Esnaflık gereği haklı da olabilirler, son müzayedede tek bir sayfası komisyonlarla beş bin liraya yaklaştı mesela... Ne ki, haklılık sadece ticaretle açıklanamaz... Basın tarihimizin en çok satan haftalık dergisinin yayın yönetmeninin kimileri mahrem olan fikirlerinin, çizgilerinin, karalamalarının olduğu bir "toplamdan" söz ediyoruz.

Sahiden üzülüyor ve bu satışı acıklı buluyorum, çünkü bu defter, yayımlanabilir, daha sonra orijinalleri, yine tek tek satılabilirdi, oysa şimdi, her biri bir meraklının (iyi ihtimalle koleksiyoncunun) elinde dağılıp gitti, toparlamak mümkün olmayacak... Hiç olmaza diyorum, araştırmacılara, ilgili üniversite bölümlerine verilir,  üstüne yorum ve derlemeler yapılır, belki sergilenirdi. Hiç zor değildi. 

Umarım yanılırım, satan kişi(ler), bu defter(ler)i yayımlar da... 

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails