Çarşamba, Mart 18, 2020

Uhura


Dün, yukarıdaki ilüstrasyonu gördüm, Uzay Yolu'ndaki tiplemelerden biri Uhura... Üzerinden kaç yıl geçmiş, yani çizeri bizim gibi çocuk yaşta da seyretmemiş... niye çizmiş?  Cevabı, Amerikan ve dolayısıyla global popüler kültürünün etkileriyle anlatılabilir.

Uhura'yı oynayan Nichelle Nichols, o günün koşullarında vamp nitelikleri olan siyahi bir oyuncuydu... O güne değin siyahi oyuncular televizyonda hiç görülmemiş değildi ama bir gün rol gereği Uhura, Kaptan Kirk ile öpüştü.


Bu sahne tv tarihinde bir siyahla beyazın ilk öpüşmesiydi ve kolay unutulmadı, 2018'de ellinci yılı geldiğinde tekrar hatırlatıldı, Amerika'da ve Star Trek fanları arasında uzun uzun konuşuldu, Nichols programlara çıktı vs

Biliyorsunuz Star Trek'in yeniden çevirimleri yapılıyor, yapımcılar, popüler kültürü ve o öpüşme mitini yeniden konuşturmak ve marka değerini artırmak adına bir twist yaptılar. Yeni Uhura ile Yeni Spock'ı manita yapıp öpüştürdüler.


İlginç bir pazarlama oldu. Benim ilgim amatör ve profesyonel ilüstrasyon üretimleri olduğu için olabildiğince incelemeye çalıştım.

Garip bir biçimde ilk Uhura  daha fazla çizilmiş, aslını hatırlamak daha mı itibarlı acaba...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails