Pazar, Mart 15, 2020

Eyüp Sabri


Resim, sosyal medyada dolaşıyor, Korona sonrasından mı yoksa çok daha önceden mi çekildi bilemiyorum, ben yeni gördüm. Kolonyacı Eyüp Sabri Tuncer'in Ankara Ulus'ta, Anafartalar Caddesindeki, eski Adliye'nin karşısındaki tarihi dükkanının önündeki kalabalığı fotoğraflamışlar.

Çocukluk ve ilk gençliğimin önemlice bir kısmı o çevrede geçti, hele bir dönem, o dükkanın biraz ilerisinde 52 numarada maaile çalıştık.

Böyle bir kalabalık, o yıllarda bayram arifesinde yine olurdu. İnsanlar akın akın gelir, kuyruklara girer, bayram için oradan limon kolonyası alırdı. Öyle ki, hemen yanda yine Eyüp Sabri satan bir eczane var, kalabalık, galiba taze değil diyerek, oradan almaz, saatlerce sıra beklerdi. Halbuki, eczanedekiler kolonya damacanası bitince yana geçip doldururlardı.

O gün de bugün de koyun gibiler mi? Öyle tarif eden çok çıkar. Ben artık ilk gençliğimdeki kadar sert konuşamıyorum.

Alışverişin iki tarafında olunca, müşteri ve satıcının hangi saiklerle ne aldığını/sattığını daha iyi anlayabiliyorsun...Müşterinin hissettiği tuhaf bir kandırılma korkusu, güvende olma hali... Asıl yerinden alacaksın derlerdi...Rağbet görenden almak, bir terslik çıkarsa karşısında sahici bir muhatap bulmak filan... bunlar önemlidir...

Bugün, kolonya modası geçmiş gitmiş gibiydi, tekrar "ilaç" olunca... oraya yine doluşmuşlar. Eyüp Sabri, dürüst esnaftı, günümüzün vurkaççılarına benzemezdi, hala da öyle bence...Ahali, doğru yerden, doğru fiyata almak için doluşmuş oraya...

2 yorum:

Beyda'nın Kitaplığı dedi ki...

Açıkçası bir şeyin üstüne bu kadar gidip birden patlatmanın anlamı olmadığını düşünüyorum. Tamam alkol temizliyor olabilir ama saçma bir artışa, gereksiz tüketime de sebep oluyoruz. Olacağı varsa zaten olur. Temizliğe dikkat edelim yeterli bence. Fazla kolonya kullanımı da zararlı.

Yahya Aydoğmuş dedi ki...

Kare 1960 lardan fırlamış değişik bir bayram havası ve heyecanı var. İnsanlar Eyüp Sabri için kuyruğa girmiş.

Related Posts with Thumbnails