Çarşamba, Kasım 26, 2014

Makyaj










Fotoğrafın maliyetli ve matbaa teknolojilerinin fotoğrafın yaygın olarak kullanılmasına uygun olmadığı zamanları düşünün...Basın ressamları gazetelerin dergilerin görselliğini istifledikleri zamanları kastediyorum.

Bu istifleme haliyle sadece betimlemeci-belgeselci bir yöne yansımıyordu...Bir tür fantezi işlevi de görüyordu.

Kadınları olduğundan güzel göstermek bir estetik tercih gibi görülebilir ama bunun öbür yüzü metalaştırma-ticarileştirmedir...O kısmı geçelim.

Makyaj yapan kadın ilüstrasyonları hep dikkatimi çeker...Bir tür fantezi içeriği taşıdıkları aşikar, dudakları belirginleştirme, kırmızılar, olduğundan farklı göstermeler vs...

Popüler kültürün işleyişi tecimsellikle-satışla doğrudan ilgili olduğu için abartı ve erotizm unsuru her defasında artar...Makyaj yapanı kadını çıplak ya da yarı çıplak göstermek, yatakla birarada resmetmek işin raconunda vardır...


Fotoğraf çıkınca manzara değişmiyor...Sahne sanatçılarını ayna karşısında fotoğraflandığını sık görmüşsünüzdür...Peki ayna, makyaj ve kendini seyretmek olgusunu günümüzün selfie'siyle birarada düşündünüz mü?

Yukarıdaki ilüstrasyonlar nostaljiden başka birşey değil artık...Ama lütfen şuna dikkat kesilin derim, makyaj yapan kadınlar, ayna, yatak odası ve banyo aynası selfielerin değişmez unsurları değil mi sanki?

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails