Çarşamba, Mart 08, 2023

Helga doğru söylüyor

Tuhaf isimli kitaplar haliyle ilgimi çekiyor: Papazın Kızı Helga, Kerim Embel isimli bir yazarın kendi imkanlarıyla bastırdığı, 1978 tarihli bir roman. İsmi, erotik ucuz romanları andırsa da pek ilgisi yok. Nasıl derseniz, nitelik olarak vasat altı, bugünün ölçüleriyle yerli ve milli, üstelik "Konyalı" bir anlatı diyerek özetleyebilirim. Roman, Helga ile Tahir'in Konya'ya gelmesiyle yani İslami bir mutlu son ile nihayetleniyor. 

Malumunuz bütün ucuz roman yazarları, büyük laflar etmeyi, siyasi kestirimlerde bulunmayı severler. Yukarıda alıntıladığım bölüm, Helga'nın Almanya-Almanlar analizini içeriyor. Türkler daha mert ve insancıl, terbiyeli filanken Almanlar "bitmişler", kozmopolit ve gayri milliler şu bu...

Bu fasarya, ben kendim bildim bileli sürüyor... ve sürecek de...

Kahve köşelerinden  cuma hutbelerine, televizyon yorumcularından siyasi nutuklara varıncaya kadar insanlar "Batı bitmiş" "bizi kıskanıyorlar" filan diyebiliyor. Buna inanıyorlar mı, inanmış gibi mi yapıyorlar tam bilemeyeceğiz, hepimiz bir yorum yapıyoruz. 

Gelgör ki "kendimiz söylüyor, kendimiz dinliyoruz" ve bunun farkındayız, farkında olmaksa bizi içten içe rahatsız ediyor, halbuki bir yabancı söylese "bayılacağız", en çok da Helga söylese, itiraf etse "eriyeceğiz."

Helga boşuna konuşturulmamış yani, Helga sadece bir arzu nesnesi değil siyasi ve ütopik bir rüya... 

[üstelik çok içli konuşuyor...]

1 yorum:

Levent Cantek dedi ki...

Yorum için teşekkürler

Related Posts with Thumbnails