Çarşamba, Mart 12, 2014

Kimmiş Kötü Adam, Önümüz Cuma, Hadi Anlatsana...


İlk gençliğimde okur yazarlığım arttıkça, okuyup öğrendikçe, sevdiğim çizgi romanları ve filmleri ters köşeye yatıran eleştirel metinlerle karşılaşmaya başladım. Böyle bir zamanda bu niye aklına geldi demeyin, geliyor işte. İnsan neyi iyi biliyorsa, ilk onu hatrına getiriyor.

Bugün, küçücük bir çocuğun, ekmek almaya giderken, polis tarafından bilerek-bilmeyerek öldürülen Berkin'in cenezesi defnedildi. Yüzbinlerce insan, ülkenin çeşitli şehirlerinde bu küçücük çocuk için biraraya geldi, üzüldü, kahırlandı. Bizi, insan yapan vicdanımızdır, gözyaşımızdır, utanmamızdır. 14 yaşında bir çocuğun ölmesine gerek yoktu, hiç bir şey, insan canından daha değerli olamaz.

Sonra bir insan müsvettesi çıkıp, cenazeye katılan insanları nekrofiliyle özdeşleştiren laflar etti. O kadar üzücüydü ki...İnsan olan utanır! Hele cenaze gününde, behey gafil, hiç mi edeb öğretmediler sana!

Nekrofil ne demek Vicdansız? Aklı sıra laf sokuyor, muhalefet ne yapsa nafileymiş, 30 Mart'ta kazanacaklarmış. O seçimi kazansan ne olacak, bu mudur senin insanlığın? Mus'hafın partin midir senin? İmansız terbiyesiz! Önümüz Cuma, sen nekrofiliyi, cami avlusunda cemaate anlatabilir misin? Yüzün kızarmadan nekrofili dediğinin ne menem bir şey olduğunu insanlara söyleyebilir misin?

İnsanları kışkırtıyor utanmazca... 

İnsanlar birbirlerinden farklı görüşlerde olabilirler, başka partilere oy verebilirler. Ama edeb ve haya başka bir şeydir, utanmak başka bir şeydir. Cenazeye saygı gösterilmesi başka bir şeydir.

Lafı evirip çevirmeden, uzatmadan başa döneyim; okuduğum kitaplar, seyrettiğim filmlerdeki o şoven ve faşist bulunan kahramanlar, insanları şiddete yönlendirdiği iddia edilen baş aktörler, rolleri gereği, kendilerinden zayıf birisine karşı güç kullanmazlar, silahsız birine ateş etmezler, öldürme ya da yaralama amacıyla güçlerini kullanmazlar. O filmlerde, o hikayelerde çocuklar öldürülmez. Çünkü o hikayelerin altında bir ahlak vardır. 

O filmlerde, o hikayelerde kötü adamlar ölünün arkasından, ölüyü neye dahil ettiğini umursamadan nekrofili demezler. Hele ölen bir çocuksa hiç diyemezler, senarist, yapımcı, yönetmen, oyuncu utanır bundan çünkü. Hakkaten utanırlar. Velev ki dediler sansür buna izin vermez, kitaplar toplatılır, filmler makaslanır. 

Hayat başka türlü işte...Geriye dönüp bakıyorum, küçücük, henüz 14 yaşında bir çocuk öldürülmüş ve arkasından utanmazca şeyler söylenmiş... 

O hikayeler, o filmler iyimser bir yalandan başka bir şey değiller...Bu denli kötülüğü ummadığımız için filmlere ve çizgi romanlara boşuna sardırmışız, haksızlık etmişiz...

Üstelik kötü adamlar filmlerde-çizgi romanlarda halen çocuk öldürmüyorlar, çocukları dahil ederek nekrofilinden filan söz etmiyorlar. 

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails