Cuma, Haziran 19, 2020

Genç Görmek


İmam Nablusi'nin İslami Rüya Tabirleri Ansiklopedisi'nde (Cümle Neşriyat, 1983) geçiyor, rüyada "genç görmek" nerdeyse hiç mi hiç ölçüsünde hayra alamet değil. Rüyanızda genç görürseniz, bilin ki o sizin renk renk, cins cins düşmanınız : "Eğer o genç beyaz olursa gizli düşmandır. Esmer olursa zengin bir düşmandır, kırmızı olursa yaşlı bir düşmandır. Köylü olursa kaba ve hoyrat bir düşmandır."

Ne olsa fark etmiyor, genç adam düşman demek, hasım, hasmane, rakip demek... Rüyasında bunları görüp bir de bu referans kitaba baktıysak... yandığımızın resmi demek...Hele insan kafayı buna takarsa, uykusu haram olur, gündüzü geceye döner... Pıyy... İnsanı, insandan ve muhitinden soğutur... Olumlu düşünmek filan gibi yeni nitelemeler var ya... gelsinler de görsünler bunu... baştan sona karamsarlık...

Tabii şöyle bir şey de var... Genç derken "erkek" kastediliyor olmalı ki "genç kadın" diye ayrı bir başlık açılmış...

Genç kadın, ne renkte görülürse görülsün, yine kadınlar için kadın cinsinden bir düşman demek diye başlasa da... o biraz daha karışık... Örneğin görülen genç kadın eğer açık saçık ise, meşhur bir hayra delalet edermiş. Eğer görülen genç kadının yüzünde peçe varsa, hayırlı ve hayırsız olduğu şüpheliymiş, eğer peçeli olmayıp açık olursa hayır umumi olurmuş filan... Kadın görmekle ilgili, erkek bir okura, erkek bir çoğunluğa hitap edildiğinden daha "hoş" ve "iştah açıcı" yorumlara kalkışılmış... Mesela açık saçık erkek denmemiş, orası açık olursa burası kapalı olursa gibi teferruata girilmemiş... Ha, diyeceksiniz ki, e bu erkek gözü halen yaşıyor, yeni değil, eski değil, geçip gitmedi...Haklısınız.
İlgimi çeken, o "erkek gözü"nün başka erkeklerden korkması... rekabetten kaçması ya da hep tetikte olması... huzursuz olması... mutsuz olması... 

Popüler inançlar, gündelikten çıkan akıl yürütmeler, kolektif bilinçaltını resmedebilirler, o bakımdan dikkat çekicidirler. 

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails