Çarşamba, Haziran 17, 2020

Tuhaf Kitaplar (1)


Kitaptan Abdülcanbaz sayesinde haberdardım ama görmüş ve incelemiş değildim. Turhan Selçuk'la 1991 yılında yaptığım söyleşide Alex Raymond ve Bilim kurgu sempatisinden bahsederken en az onlar kadar Küçükçekmece Camiisinin emekli hocası Etem Gedik'in yazdıklarından faydalandığını anlatmıştı. Ben kallavi bir kitap sanıyordum, hepi topu 20 sayfalık bir broşür-kitapçıkmış. Metnin sonunda yazılan tarihe göre Mayıs 1961'te yazımı bitmiş.

Gedik, anlaşılan o ki meraklı bir din adamı. Yer ve Gök İlimleri isimli kitabında yerin yedi ayrı katını, denizleri, ay, güneş ve yıldızları anlatan bir kılavuz hazırlamış. Türkçedeki bilim kurgu literatürüne ve memleketteki az ya da çok yerlici denemelere, çıkan dergilere aşinaysanız... Gedik'in anlattıkları size yabancı gelmeyecektir. Benzer anlatım ve "tefsirlerle" mutlaka karşılaşmışsınızdır. Metnin yine de öncü denemelerden biri olduğunu atlamayalım elbette. Üstelik Abdülcanbaz çizgi romanına ilham olmuş. 

Kitabı birkaç açıdan ilginç buldum. Bir defa Gedik uzun cümleler kuruyor, "ve" ile öyle uzatıyor ki karmaşık paragraflar okuyorsunuz, yalan yok, bu eziyetli "deneme" hoşuma gitti. İkincisi, buna mesafeli bir temkinlilik mi demeli emin değilim, Gedik, ayetlerle ilgili yorumlarının yanlış anlaşılmasından çekinmiş ve bunu açıkça belirtmiş. O ürkeklik de güzel... Ve son olarak yeraltına ve yerüstüne seyahat edecek olanlara "ne yapmamalı ve ne yapmalı" türünden tavsiyelerde bulunmuş. Ancak bir bilenin aktarabileceği öğütler gibi duruyor. E evet bu da eğlenceli. 

Bu tavsiyeleri ve okurken sevdiğim uzun bir paragrafı paylaşarak yazıyı bitireyim. 

Yolculuk için tavsiyeler: Sema bulutları su tabakasına benzer olduğundan suyun helak edemeyeceği tahtel bahire (denizaltı) benzer bir peyk (uydu) yapmak + semaya çıkacak insan için çelik, gümüş, altın, kurşundan elbise yapmak + semaya çıkacak insanı kuş eti ile beslemek ve madeni sular içirmek veya toprakta her maden mevcut olduğundan toprak kaynatılarak bundan husule gelen sudan içirilip havada yaşamak şartlarına alıştırmak + semaya çıkarken yanında üşüdüğü veya sıcaklık gördüğü zaman bunları önleyecek yeme maddesi bulundurmak.... 

Giriş paragrafı: Dünya yaradılış tarihi hakkında erbabı ilim (181758 sene) gibi bir tarih beyan buyurmuş isede ne Tevrat, ne Zebur, ve ne İncil ve ne de Kur'an'da hiç bir yaradılış başlangıcı gösterilmemiş yalnız bazı günlerde yer ve göğün yaradılışı hakkında kitaplarda tesadüf edilmiş isede insanların aslı maymun olmayub (Hazreti Adam S.L) hazretlerinin nesli olduğumuza dair inançlarımızı toplayan semavi kitablarda serahaten beyan buyrulmuş ve aklıselim bunu kabul etmiş olub dünyamızın nihayeti güneş, ay ve yıldızların sönmesiyle nihayet bulacağı süphesiz olub bazı erbabı ilim bu hususta tarih beyanile bir takım yazılar neşretmekte isede insanlar korkmamak için ihtiyaten uyandırılmış ve aydınlatılmak maksadiyle beyan eylediğimiz ciheti kat'i olarak bilememiz lazımdır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails