Çarşamba, Nisan 01, 2020

Nasib olacak mı?





1938'de, savaş başladı başlayacak bir haldeyken çizmiş Cemal Nadir... İki sevgili, bir kuytuda, ağaç altında endişeyle konuşuyorlar: "Dünya gözile (gözüyle) birbirimizi görmek nasib olacak mı?"

Köpekleri de dahil olmak üzere gaz maskeleri takmışlar. Abartılı gelebilir. Avrupa'dan esinlenildiği tahmin edilebilir ama o maskeler hiç bilinmiyor filan değil... 

Otuzlu yılların ortasından itibaren "düşman" uçaklarla gaz atacak diye düşünülüyor, yeni bir büyük savaş olursa, göklerde "cereyan edecek" fikri var... Popüler kültürde böyle bir kanaat hiç yok değil demek istiyorum...

Yeri gelmişken sevdiğim bir kitaptır, paylaşayım. Böylesi bir savaşta "neler yapılmalı" fikriyle devlet tarafından hazırlanılmış bir broşür kitap bu (Bugünden bakınca tatlı duruyor, kıkırdatıyor ama o tarihte resmi bir korku var...)


Eskilere bakarken ister istemez bugüne bir hat çiziyoruz.

Dün parkta gizli gizli öpüşen genç bir çift gördüm. O sebeple bu karikatürü aradım. Bu tenhalıkta öpüşmeleri matrak tabii...Normalden fazla ilgi çekiyor. 

Bayık bir biçimde "Korona Günlerinde Aşk" demeyeceğim ama siz de takdir edersiniz ki hasret çoktan karantinaya dahil oldu...Öpüşen çiftlere "ayıp" diyen yine çıkar elbet ama orta sınıf gardiyanları, mevcut şartlarda "yavrum, hastalık bulaştırmayın" derse şaşırmam. İki üç metre uzaktan söylerler mutlaka: "Kendinizi düşünmüyorsanız, memleketi düşünün, perhizdesiniz..."

2 yorum:

Sadece C. dedi ki...

1938-2020, işte çizgnin zamana karşı dimdik duran gücü!
Çok benzer bir düşünceyi dün iki savaş arası dönemden kalma bir tasarımı incelerken yaşamıştım. Evrensellik mi yoksa insan duygularının herhangi "absürd" bir koşulda çok iyi aktarılması ve o koşulun dışına dahi çıkıp iz bırakmaya devam etmesi midir?
Bu arada Levent bey lütfen parklarda bahçelerde fazla durmayınız :)

Levent Cantek dedi ki...

Hiç durmuyorum, evden dürbünle izliyorum Sayın Sadece C. :))
Kolaylıklar

Related Posts with Thumbnails