Salı, Eylül 11, 2012

Çelik Bilek Kinowa’ya Karşı


1959 yılında dönemin çok satar çizgi romanları olan Teksas ve Tommiks'in taklitleri çıkar, çok ayrıntısına girmeyeceğim ama çalanlar, kaptırmayanlar ve batan geminin malları olarak özetlenebilecek epeyce matrak kavgalar çıkar. Yukarıdaki reklam taklit olan Çelik Bilek dergisine ait. Ceylan Yayınlarıyla rekabete girilmiş durumda. Çelik Bilek adıyla Teksas yayınlanıyor, o da yetmezmiş gibi aynı yılın Şubat ayında yayınına başlanan Kinowa hedeflenerek bir reklam hazırlanıyor.

Resim iyi çıkmayabilir endişesiyle metnin önemli bölümlerini aktarıyorum.  
Çelik Bilek Kinowa’ya Karşı  
 Çelik Bilek ile Kinowa arasında başlayan müthiş mücadele bu hafta Çelik Bilek Mecmuasında okuyunuz
Kolla Kendini Kinowa 
-Ben vahşiler gibi senin kafa derini yüzmeyeceğim. Sana ve senin gibilere ders olsun diye maskeni yırtacak ve bazı masum insanları öldürdüğün için senin kafanı kıracağım. 

Karelerde ise Çelik Bilek konuşuyor: "Kinowa’yı nasıl yakaladım ve nasıl dövdüm. Bu müthiş macerayı size ben anlatacağım! Çünkü Kinowa anlatamaz"
....

Çelik Bilek için epeyce reklam yapılmış... Niyesini bilmiyorum bir reklamda Çelik Bilek adlı Kızılderili çocuk kullanılmış, radyoda reklam yapılmış vs (Benim ismim Çelik Bilek, size bir müjdem var. Bu akşam beni 19:45’te radyonuzun başında bekleyin). O Kızılderili çocuğun sonra Kinowa ile mücadele eden Teksas’a dönüşmesi ise Babıali yayıncılığının tipik bir örneği. İlgimi çeken, paylaşmak istediğim ise bir başka konu. Çelik Bilek’in çıkışındaki reklamlarda şöyle şeyler yazılmış: “Dünyada ilk defa: Çelik Bilek Mecmuası ile National Comics mecmuaları arasında okuyucu mübadelesi yapılacaktır. İlk sayımızı alan bütün okuyucular Amerika’ya gitmek fırsatını bulacaklardır.

Palavra elbet, derginin ikinci baskı yaptığı da duyuruluyor (bu da palavra olabilir). İki sayı sonra “Amerika seyahatine iştirak eden okuyucuların isimleri ilan ediliyor”. Elbette yine palavra…Elbette deyip duruyorum, bugün, bu yaşta “palavra” olduğunu biliyoruz demeliyim. Muhtemelen o günlerde çocuklar “Lütfen bir Çelik Bilek alarak isminizin neşredilip neşredilmediğini kontrol ediniz” ibaresine uyarak dergiyi almışlardı. 

Ülen Babıali sen ne çok üçkağıtçı çıkardın?

1 yorum:

International Libraries Association dedi ki...

Vay anam vay, neler olmuş 50'li yıllarda. Gerçi son zamanlarda da Blek zaman makinası marifetiyle bizim milli mücadeleye katılıp İngilizlerle savaşmıştı.

Related Posts with Thumbnails