Pazar, Ağustos 25, 2024

Dijital Detoks

Akıllı telefonlar ve sosyal medya olmadan yaşayabilir miyiz? Soru matrak gibi duruyor ama mümkün olup olmadığı yıllardır konuşuluyor. İnstagram kapatılınca insanların yaşadığı iç sıkıntıyı bizzat gözlemledik, herkes birileriyle gırgır geçse de  yoksunluk çeken insanlara şahit olduk.

Bir süreliğine telefonlarını kapatan-hiç kullanmayan insanlar çok rahatladıklarından söz ediyorlar, psikoglardan da benzer tavsiyeler duyuyoruz Akıllı telefonların ve sosyal medyanın, hafızayı öldürdüğü, yaratıcılığı sönümlendirdiği, konuşmayı ve yüzyüze iletişim geberttiği filan anlatılıyor. 

Etrafınızda akıllı telefon kullanmayan, instagram ya da whatsup gibi mecralara bulaşmayan birileri vardır, azınlıktalar, ne kazandılar-kazanıyorlar belirsiz, Bana havuzdaki damlacıklar gibi geliyor... Kendimden örnekler vereyim, kredi kartı kullanmak istemiyorum ama iktisadi düzen buna göre işlemiyor, ne yapsanız, karşınıza çıkıyor, denedim biliyorum, limitini sınırlayarak yanınızda tutmak zorundasınız... Veya araba karşıtıyım, minimal bir hayat sürdürüyor, yürüyerek bir yaşam sürdürmeye çalışıyorum. Ne ki tatile gitmek, şehir değiştirmek, vakit kazanmak derken en azından yolcu olarak "araç" kullanmak zorunda kalıyorsunuz...

Çocuklar söz konusu olduğunda zarar ziyan bahsi çok konuşuluyor biliyorsunuz...Bir yaş sınırlaması getirilmesi, bir yasak konulması isteniyor filan... Her türlü yasağın arzuyu çoğalttığını biliyoruz... Oradan varılacak bir yer olduğunu düşünmüyorum.

Ama evet, dijital detoksun, azaltmanın, sınırlamanın farkındalığı artırmak bakımından faydası olabilir... Kullandığım mecraları iyicil ve olumlu yönleriyle sahiplenerek, gerisine muhalefet etmek bana doğru bir yön gibi geliyor.

 

1 yorum:

Yusuf Orgun dedi ki...

başarılı🖐️

Related Posts with Thumbnails