Salı, Ocak 25, 2011

Şehre Göçen Eşek


Türkiye’de popüler kültürün erken çağına, kültür endüstrisinin palazlanmasından önceki zamanlarına eğiliyor bu kitapta Levent Cantek. Geleneksel mizah öğelerinin, köklü hiciv klişelerinin modernleşme sürecini yaşadığı bir dönem bu: Nasrettin Hoca’nın eşeğiyle beraber şehre göçtüğü bir dönem…

Cantek, mizahın nasıl etkili bir ‘çaktırmadan direniş’ yolu olduğuna dikkat çekiyor, “karanlıkta kahkaha”ya kulak kabartıyor. Alt-kültürün gücüne dikkat çekiyor. 1940’lar-1970’ler aralığının popüler kültür olgularının bir potpurisini izliyoruz kitapta: Akbaba, Nuh’un Gemisi, Gırgır gibi efsanevî mizah dergileri… ‘Kılıçbaz’ çizgi romanlar ve çizgi romanda kadın imgeleri… Siyasal kültürümüzde tahkir geleneği… Her hükümete dost Yusuf Ziya Ortaç, şeytanlaştırılan Sabahattin Ali, bir fenomen olarak Aziz Nesin… Halk terbiyesi ritüelleri… Köy/köylü imgelerinin inşası ve değişimi…

Günümüze de bir bakış fırlatıyor Levent Cantek; televizyon dizilerinin mana ve ehemmiyetine dair bir çift söz ediyor.

Kitabın sürpriz bir ilâvesi var. Hoş bir sürpriz: “Mizah Mahallesinde Aylak Aylak…” Türkiye’de mizahın üreticileri, mecraları, figürleri üzerine kısa değinmeler, vur-kaçlar, aforizmalar…

On beş yıldır tutkuyla mizahın, çizgi romanların, argonun, avam kültürünün coğrafyasını arşınlayan bir popüler kültür ustasından, rengârenk bir yazı demeti.

[Arka Kapak yazısından]

Şubat ayında çıkıyor...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

kitapla ilgili en azından bir paragraf koysaydınız daha iyi olurdu. Sadece kapak resmi var.

Levent Cantek dedi ki...

Haklısınız, arka kapak yazısını da ekledim.

Tolga Cucen dedi ki...

kapak da harika, bekliyoruz :)

Adsız dedi ki...

kapak resmindeki çizgiler ersin karabulu'un çizgilerine benziyor

Levent Cantek dedi ki...

Evet, 2008 yılında Frankfurt'ta yaptığımız Turkiye- fircanin ucundaki cocuk kalpli isyankar...adlı sergi ve etkinliğin afişi...

Related Posts with Thumbnails