Salı, Ocak 09, 2024

Tekdal

Ellili yılların başında Hürriyet, renkli pazar ilavesi vermeye başlıyor, gördüğü ilgi üzerine hemen bütün gazeteler taklit ölçüsünde benzer ilavelere kalkışıyorlar. Öncüler ve denemeler yok değil ama bizim çizgi romanımızın popülerlik bakımından başlangıcını da o ilaveler sağlıyor. Hürriyet'te Ratip Tahir'in tam sayfa tarihi hikayeleri herkese bir model oluyor. Yukarıdaki kare, Son Telgraf gazetesinden Çakırcalı Mehmet Efe çizgi romanından. Murat Sertoğlu'nun yazıp Mehmet Tekdal'ın çizdiği bir çalışma (1951).

Sertoğlu'nun hamasi üslubunda garip bir habaset anlatma iştahı vardır. Sayfaları incelerken Tekdal'ın bunu gösterebildiğini fark ettim. Kötü adamın habisliğini, nahoşluğunu, şeheviliğini, şiddet eğilimini ve yüzüne vuran tekinsizliği başarıyla resmetmiş. O sebeple Tekdal'ı yazayım istedim. 

Mehmet Tekdal, Ratip Tahir'in en az on beş yaş genç bir çizer, fakat o yıllarda handiyse onun ölçüsünde çizebilmiş, şöyle anlatayım, ellili yılların başında foto realistik çizginin en umut vaad eden, en potansiyelli çizeri Tekdal, ne ki bir türlü arkasını getiremiyor. O kadar sabırlı değil belki tam bilemiyorum. 1991 yılında Samim Utkun onu tarif ederken çalışmayı sevmediğini söylemişti, devamlılığı yokmuş diyelim. Ama görünen o ki Çakırcalı Mehmet Efe son derece yerli ve özgün bir çalışmaymış, ilginçmiş...Keşke teşvik edilebilseymiş, motive olabilseymiş farklı işler çıkarabilirmiş....




 

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails