Cuma, Eylül 06, 2019

Pıt Pıt Sözlüğü (30)



Neşeli Ağaçlar: Benim Kâğıthane’de aramaya gittiğim ne kuş, ne de çiçekti; sırf çingene görmek ve zurna dinlemek arzusuyla gittim o iki dağ arasına. Çingene, insanın tabiata en yakın kalan cinsidir. Zannedilir ki, bu tunç yüzlü ve şeffaf dişli kır sinekleri, insan şekline girmiş birtakım neşeli ağaçlardır (Ahmet Haşim, Bize Göre).

Mir-i Kelâm: Söz söyleme ustası.

Anlat dinliyorum: Kayınvalidemin aklınca sezdirmeden bana verdiği öğütler: Bir kadının güzelliğini temizliği yaparmış... Bir kadın erkeğini elinde tutmak istiyorsa güzel olan yanını açtığı kadar çirkin yanını saklamasını bilecekmiş. Güzel bir kadın başından topuğuna kadar bakımlı kadın demekmiş. Okuduğu İngilizce, Fransızca kadın dergilerinden toparlanmış daha böyle bir sürü ucuz öğütler! (Peride Celal, Evli Bir Kadının Günlüğünden).

Çeşmeler: Ders arasında öğrenciler muslukların başına doluyordu. Hepsi su içerlerdi. Susayan da susamayan da. İtişmek, suyun avuçtan süzülüp kol yenlerinden içeri girmesi, bahçede eğlenmenin ğereği olan bağrışların başlangıcıydı. Ders zili çalıncaya dek duyulmayan su sesleri, sınıflara girilince öne geçerdi (Firuzan, Parasız Yatılı).

Dört Köşeli Üçgen: Salah Birsel’in tek romanı.

Ahh Bahar: İmkansız şey / Şiir yazmak /Aşıksan eğer; / Ve yazmamak, /Aylardan Nisansa (Orhan Veli Kanık).


Fotoğraf: Ozan Sağdıç

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails