Pazartesi, Nisan 30, 2018

Çizgilere Derkenar 10


Uzun yıllardır konuşulan, "keşke" denilen hayal gerçekleşti, Corto Maltese'in devamı olan yeni bir seriye başlandı. Türkiye'de Blacksad ile tanınan Canales ile Dieter Lumpen ile bilinen Pellejero işbirliğiyle iki yeni albümü çıktı. İkincisini henüz okumadım ama ilk albüm, gerek çizgi gerekse senaryo, bana kalırsa, Pratt'ın gerisinde kalmamış. Bu arada Corto Maltese'i YKY yayımlayacakmış ve bu serüvenler de programdaymış.


Baleyle ilgili okuduğum ilk çizgili hikaye galiba. Çizgi romanlar, doğaları gereği baleyle pek ilgilenmezler. Çok çalışılır ve büyük sanatçı olunur gibi bir hikaye değil bu. Böyle bir klişesi yok. Polina, başarılı bir büyüme hikayesi. Eskizvari çizgileriyle, kurduğu yumuşak estetiğiyle, ilk aşkı anlatma biçimiyle filan çok nitelikli bir grafik roman. Vivés bildiğim bir sanatçı değildi, izleyeceğim.


Total Jazz, adından anlaşılacağı gibi Blutch'un Caz müziğiyle ilgili kısa çizgi romanlarından, eskiz ve ilüstrasyonlarından oluşuyor. Blutch ile bir de söyleşi yapılmış kitabın sonunda, türü sevdiğini, bildiğini, iyi izlediğini böylelikle daha iyi anlıyorsunuz. İçerde çizgi romanların caz müziğiyle ve hatta müzikle ilgili çocuksu anti entelektüelizmini eleştirdiği bir iki sayfa var, onlar da eğlenceli olmuş.


Doğrusu, bildiğim ve beklediğim bir albüm değildi. Wilbert van der Steen, Hollandalı bir çizgi romancıymış. Sun (Zon) geçen yıl çıkmış, bu yıl İngilizceye çevrilmiş. Hikaye bildiğiniz soap opera klişesi, hafif tertip edepsiz bir Kemalettiın Tuğcu hikayesi diye niteleyebilirim. Mutsuz ve meşum anne, tek gecelik bir ilişkiyle doğan ve istenmeyen çocuk, zengin bir aile vs vs... Ama güzel çizilmiş, klişeleri de iyi kullanmış.


Nihayet Ersin'in albümünü görebildim, Frankofon pazarıyla uyumlu olabilecek üçer beşer sayfalık 15 hikâye seçilmiş. Ona göre revizyonlar yapılmış. Esprili bir havası var albümün. O da bir tercih elbette. Bizim hikayelerimizin dergicilikten gelme bir sür'ati var, olayı daha fazla önemsiyoruz, olayla ilgili buluşları daha çok seviyoruz, nasıl karşılanacağını ben de merak ediyorum. Umarım, ikincisi de çıkar ve İngilizceye çevrilir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails