Cumartesi, Şubat 13, 2021

Sinek ve kadın

Ramiz'in ünlü kapaklarından biri.. 1930'lu yılların renkleriyle ve magazin gözüyle bir kadın portresi-yüzü çizmiş... yüze bir sinek kondurmuş, espri, güzelliğe tezat olan sineğin varlığı olmuş... 

Ramiz, yetinmemiş yazıyla esprisini pekiştirmiş... Sinek diyor ki: "Eyvah, yollar o kadar tozlu ki, yürümeğe imkan yok."

Demek istenen, işte kadın makyajlı, pudralı ve sinek konduğuna göre "pis" ve manen "kirli". Kadın bedenine, yüzüne ve varlığına bu kadar meftun olup, hiç aşık değilmişçesine aşağılamaya çalışmanın sebebi ne olabilir? 

Elbette tek bir cevabı yok bunun... İnsanın doğasında kendini tehlikede hissetmek var. O endişe, insanı zinde tutuyor, korktukları ve tedirgin oldukları şeyleri bu yüzden belirginleştiriyorlar. 

Bizim edebiyatımızı çook meşgul etmiştir, o kadına bakarken modernizmi görüyorlar, bu çok açık... Bana kalırsa "kalben ve ruhen" o modern güzele  kapılmaktan korkuyorlar... O makyajlı kadına (hedonizme) aşık olurlarsa, beğenmeme iktidarını (perhizci rejimi) kaybedecekler, üstelik arzu duyulan fetişi "ellerinde tutamayacaklarını" biliyorlar. 

Laf uzamasın, özetle resmedilen o sinek, erkek bir sinek... 
 

2 yorum:

Arzu Tırak dedi ki...

Her zamanki gibi nokta atışı..Kısa ve öz, açık ve anlaşılır,nokta.

Levent Cantek dedi ki...

Teşekkürler

Related Posts with Thumbnails