Pazar, Aralık 22, 2019

Veysel toplumcu değildi


Aşık İhsani, halk ozanının "toplumcu" olması gerektiğini anlatırken Aşık Veysel'e bir eleştiri getiriyor, muhalif ozanların, Aşık Veysel'in devlet eliyle öne çıkartılmasından rahatsız olmalarını tahmin ederdim ama yazılı olarak rastlamamıştım. Nurettin Çakın konuşmuş, Dost Dergisi, Mayıs 1966.

2 yorum:

Ahmet Haşim dedi ki...

Toplumcu olmamak bir kusur değil bence..sanat, duyarlılık,insanlara hitap edebilmek için şart da değil..insanları özellikle sanatçıları bu yönleriyle ayrıştırmak doğru değil..görüşleri değil yaptıkları değerlidir.özellikle halk sanatçıları gönülden söyler, art niyet taşımazlar..hepsi başımızın üstündedir..

Levent Cantek dedi ki...

...bu iyimser ve doğru bir görüş, olması gereken de belki de... ama ne dersek diyelim, neye inanmak istersek isteyelim, sanatçı narsizmi rekabet, haset, öfke ve kibir de içeriyor... Tevazu bir gösteri, gönülden söylemek bir iddia olarak işin parçası olabiliyor...

Yanlış anlamayın lütfen, kişisel inancımdır, hocalık yaptığım dönemde sınıfa girdiğimde öğrencilere öğretmeye çalıştığım tek şey buydu, tek bir gerçek yok... bir de böyle düşünün isterim. Derviş dediğimiz, alçakgönüllü saydığımız sanatçıların perde gerisinde bambaşka biri olabileceğini hatırda tutmak gerekiyor.

Ben de şunu aklımda tutuyorum, yaptığım işlerden dolayı, mesleki bir deformasyon yaşıyor ve abartıyor olabilirim...

Çok selam

Related Posts with Thumbnails