Çarşamba, Mayıs 04, 2016

2015'te Türkiye'de Çizgi Roman


Gecikmiş bir yazı, her sene o yılın çizgi romanlarının satış rakamlarına bakıyorum. 2008'den bu yana üç ayrı yerden yıllık satış toplamlarını alıyor, ona göre piyasanın işleyişini izlemeye çalışıyorum.

Geçen yıl, genel toplamda küçük bir yükselme olsa da, 2009 ve 2010 yıllarından beri süregelen çizginin devam ettiğini söylemek gerekiyor. İlban Ertem'in Puslu Kıtalar Atlası uyarlaması açık ara en çok satan albüm oldu. Death Note, bir çok satar olarak çizgisini koruyor. Dövüş Kulübü ve Deadpool yılın ilgi çeken dizileri.

Yayınevleri açısından eğitici-öğretici, belgeselvari kitapların hiç de fena olmayan satışları olduğunu görüyoruz. Özellikle küçük yayınevlerinin kitap avcılığı yapmaları gerekiyor. Bir dönem biyografik çalışmalar revaçtaydı, bu yıl öyle göz alıcı bir biyografi yok ama daha şimdiden söylemek lazım Kızıl Rosa, 2016'nın çok satanları arasına girdi. Bana göre, kadın okurda her sene gözle görülür bir yükselme yaşanıyor. Üstelik sadece mangaya ilgi göstermiyorlar. Geleneksel çizgi roman yayıncıları bu ivmeyi yakalayamıyorlar. O boşluğu mangalar dışında ancak grafik romanlar doldurabilecek...

İstisnaları saymazsak Yiğit Özgür, ülkenin açık ara en sevilen mizahçı-çizeri... Fırat, hakeza, bir long seller...Mizah dergilerinde devamlılık gösteren bir başka long seller Otis Abi dizisi...

Rakamlar elbette her şey demek değil ama bir şeyi gösteriyorlar. Her yıl bakınca ne yükseliyor ne azalıyor daha kolay fark ediliyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails