Cuma, Kasım 01, 2013

Sabah Kitap Sordu




Robinson Crusoe 389 kapanma tehlikesi geçiriyor. Bir yandan da binlerce dosya yayınevlerine geliyor. Burada büyük bir tezatlık yok mu? İnsanlar kitap okumadan eser sahibi mi olmak istiyorlar?
Kitabevlerinin durumu ile dosya gönderme bahsini birarada düşünmek yanlış olur. Robinson'un başına gelenler ne yazık ki  ticari bir değişimin sonucu. AVM'ler dışında kalan kitabevleri kapanma tehdidi altındalar. Küçük esnaf aynı sebeplerle zaten zor durumda. Gönderilen dosya sayısıyla bence bunun bir ilgisi yok çünkü toplam kitap satışlarında bir düşme yok. Yazarlık halen itibarlı bir iş, konuşulurluk ve tanınırlık sağlayabiliyor. İnsanlar da bunu elde etmek isteyebilirler. İnsanlar kitap okumadan eser sahibi mi olmak istiyorlar, doğrusu bilmiyorum. Yüz yıl önce de bunu yapmak isteyenler vardı ama ya reddedildiler ya da kısa zamanda vazgeçtiler. Yazmak, zor ve kahırlı bir süreç, kolayca yazar olurum diyemezsiniz. Yayınevi veya editör olarak kim ne kadar okuyor, ne kadar okumuş da yazmış bunu bilemeyiz. Ortaya çıkan esere bakmaktan başka çaremiz yok.

Size en çok hangi yaş grubu dosya gönderiyor?
Bu konuda bir istatistik tutmuyoruz. Yaş grubu, cinsiyet sahiden bununla da pek ilgilenmiyoruz. Önemli olan ortaya çıkan işin kendisi. Onu değerlendirmeye çalışmak en doğrusu.

İnsanlar kendini ifade etmek adına mı kitap yazıyorlar?
Yazmanın pek çok gerekçesi olabilir, bana sanki yazmazsa kendini eksik hissederek yazıyoruz gibi geliyor.

20'li yaşlardaki genç yazar adaylarına tavsiyeleriniz neler?
Bir reçetem yok, bir reçete olduğunu da sanmıyorum. İyi şeyler yazsınlar ki okuyalım.

Dünya edebiyatı ne durumda? İnsanlar orda da binlerce dosya gönderiyor mu yayınevlerine?
Yayınevlerinin mutfağına girmeden azlık ya da çokluğu tarif edemem ama oralarda da benzer bir yoğunluktan söz ediyorlar

Twitter’dan kendini ifade eden insanların bir sonraki aşaması dosya göndermek mi?
Böyle bir aşama ya da level atlama olduğunu düşünmüyorum. Bu tartışma bizi yanlış yere götürebilir. Aslolan eserin niteliğidir, yazarın ne kadar okuduğu, sosyal medyada ne yaptığı ya da yapamadığı değil. 

Sabah Kitap için Tezcan Topal sordu.1.11.2013 sayısı...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails