Çarşamba, Eylül 04, 2024

Hokus Pokus

Sihirbazlık numaralarını (sanıyorum bunu yapmayan yoktur) "nasıl kandırıyor?" diye takip ederiz. Çocukken hipnotize etmek-görünmez olmak gibi üstün niteliklerim, maharetlerim olsun isterdim, bu yüzden de galiba en çok Mandrake olmak istedim. 

Mandrake de tıpkı Houdini gibi sihirbazların rağbet gören ikonik isimlerinden... Bilenler, Mandrake'nin tatlı hikayelerinin hakkını teslim edecektir.

Sihirbazlar günümüzde geçmişteki kadar ilgi çekmiyorlar veya sayıca azaldılar filan ama birer gösteri sanatçısı olarak aralıklarla zuhur ediyor ve televizyon şovlarında seyredenlere yine de aaa ooo dedirtiyorlar.

Yukarıdaki testere ile ikiye kesilen kadın numarası ilk seyrettiğimde beni gerçekten şaşkına çevirmişti, yedi sekiz yaşında filanım, canlı olarak Ankara'ya gelen Moskova Sirki'nde görmüştüm , "kesmedi tabi ama nasıl yapıyor?" filan diyerek çok düşünmüştüm.

Turan Ay'ın Hokus Pokus, Sihirbazlık Öğreniyoruz kitabında rastladım, meğerse altta bir başka kadın daha varmış, yukarıdaki ilk kutuya kendini sığdırırken, biz diğerinin -aşağıda olanın- ayaklarını görüyormuşuz. 

Bu kadar basitmiş ve ben bunu düşünememişim... Ayıp ama, çocuk kandırmak bu yaptıkları...


2 yorum:

*mehtap dedi ki...

Çocukken nasıl şaşkınlıkla izlerdik, hileli bile olsa el çabuklukları inanılmaz gelir hala.

Refik dedi ki...

90'ların sonu olmalı. Gülhane Parkında Mandrake lakaplı meşhur sihirbaz para karşılığı küçük numaralarının sırlarını öğretiyordu. İki bıçkın delikanlı bir kibrit kutusu numarası için para ödediler ve perde arkasında işin sırrını öğrendiler. Gençlerin numaranın basitliğine kızdıklarını ve söverek uzaklaştıklarını hatırlıyorum.

Related Posts with Thumbnails