Cuma, Temmuz 01, 2022

Jelibon ve solcular

Gökçek, tivitırda gördüğü espriyi gerçek sanarak, sahiden "jelibon bulduk" diye gururlanarak bir televizyon kanalında konuşmuş. Birisi olanı biteni fıkra gibi düşünüp yazsa, hakaret davası açabilirdi, ne desem eksik alır, sadece "yazık bize" diyeceğim... Sonra tutmuş, artık nasıl bir ezberi varsa, "solcuların oyununa geldim" filan demiş, kendini rezil etmesinin suçlusunu duyurmuş yani... 

Gündelik hayatta bir olumsuzlama türü olarak solculuğun başka bir kıvamdan yola çıkarak nitelendiğini hatırda tutmak gerekiyor. Yani mesele, bir Alevi'yi doğal olarak solcu saymak gibi değil...Asla sadece o değil.

Bir taşralı veya alt sınıftan biri için iyi eğitimli olmak, İstanbul Türkçesiyle konuşmak solcu sayılmaya yetebiliyor. Ürktüğü, nasıl davranacağını bilemediği, utandığı, kendini yabancı hissettiği, rahat edemediği, cahil sayılmaktan korktuğu bir ortamda olması ya da bu duyguyu veren birileriyle karşılaşması onu huzursuzlandırıyor çünkü. 

Sağcılığın ne güçlü reflekslerinden biri anti-entelektüelizm... Gökçek, zekaya, kültüre ve ironiye yenildiği, ne yapsa üstesinden gelemediği için oldum olası yemem-yutmam ölçüsünde huzursuzdu, bir kere daha yenilmiş, hezimete uğramış oldu. 

İktidarın sosyal medyayı sansürleme arzusunun altında  yine anti entelektüelizm var... Mesele sadece muhalifleri veya solcuları bastırmak değil, ironiyle baş edemeyeceklerini biliyorlar, meseleyi bildikleri tarafa çekiyorlar. 

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails