Pazar, Temmuz 03, 2022

Kavgam




Kurt Halbritter'in karikatürleriyle anlattığı Kavgam'dan söz edeceğim. Habitus Yayınlarından çıktı. Yanlış anlaşılmasın, albüm Hitler'in Kavgam kitabını anlatmıyor. Halbritter, Kavgam'dan alıntılar yaparak, kendisinin de bizzat yaşadığı Hitler dönemini anlatıyor. Çizgiler çok güzel, zekice espriler var. 1933 öncesini ve sonrasını sıradan insanların konuşmalarından anlatmak son derece çarpıcı bir fikir. Çok da başarıyla altından kalkılmış. Teyzelerin, amcaların, çocukların inanarak, bağırarak, susarak nasıl Nazi'ye dönüştüklerini gösteriyor. Çok acı verici ve çok sahici o bakımdan. 

Kapak daha iyi yapılabilirmiş, hem eski hem de iddiasını yansıtamıyor bence. Ama iyi bir şey yapmışlar, bu türden siyasi kitaplara bir önsöz yazdırma deliliği var. O önsözler  de ekseriyetle aktüele hesap soran, illa ki benzeten şeyler oluyor. Kitaptan çok bugünü konuşan, önsöz yazarını cilalayan bir yönü oluyor ki bence yanlış. Yayınevi bunu yapmamış, iyi olmuş.

Halbritter, 1924 doğumlu, 1978'te ölmüş. Sahiden çok güzel çizgileri var. Esprilerinde bazen cinsiyetçi ya da kadınlara karşı haksız olabiliyor, öyle hissettim. Erkekleşme meselesini daha fazla kurcalayabilirmiş. Kadınlar, bu türden otoriter yükselişlerde ancak erkekleşerek ve üniformayı paylaşarak kendilerini varedebiliyorlar. Kitabın kendisi eski, böylesi bir derinleşme beklemek haksızlık üstelik çok ince ve özel bir gözü var Halbritter'in. Özetle kitap öncü bir çizgi tarih yorumu, iyi bir görsel toplam, tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails