Pazartesi, Ekim 07, 2019

Sahte Yaşam Öyküleri


Seksenli yılların ortasında, aslına bakarsanız çizgili dergilerin, özellikle mizah dergilerinin altın çağı saymamız gereken yıllarda Gümgüm diye bir mizah dergisi çıkmıştı (1985). Galiba önce Milliyet gazetesi içinde bir köşeydi, sonradan dergiye dönüşmüştü. Hatta ilk sayılarda gazete formatında çıkmış, sonra satışlar düşünce Gırgır'la benzer bir biçime girerek devam etmişti. Müjdat Gezen ile Kandemir Konduk'un belirleyiciliğinde çıkıyordu, epeyce televizyon şöhretine ve o mecranın mizahına uygun bir yayındı. Dergiye dönüştükten sonra Gezen ve Konduk'un etkisi azalmıştı diye hatırlıyorum.

İlk sayılarda Faruk Geç'in Hürriyet'te yayımlanan "Gerçek Hayat Hikayeleri" dizisini Sahte Yaşam Öyküleri adıyla parodileştiriyorlardı, dün Ayrancı Antika Pazarında derginin eski sayılarını görünce aklıma geldi. Geç'in çizgilerini aynen kullanarak balonları değiştiriyor, komikleştiriyorlardı. Üst başlıkta Faruk Geç'in hoşgörüsüyle yazılırdı,  anlaşıldığı kadarıyla habersizce böylesi bir ironiye kalkışılmıştı.

Mizah dergileri gerçek ve ciddiyet algısını ters yüz etmeyi severler... Popüler film ve dizilerin, özellikle televizyonun parodisi dergilerde her zaman yer bulmuştur. Tekin Aral ve Orhan Alev neredeyse buna odaklandılar yıllarca. Televizyonun aksine çizgi dünyasına, meslek içine yönelik gönderme ise istisna ölçüsünde azdır. Bazen Tarkan gibi tarihi çizgi romanları cinsellikle ilişkilendirerek mizahi bir eksene çekerlerdi... Faruk Geç'in ağır ve ciddi melodramatik anlatısını da ironiyle deforme etmek istemişler...Ya da popüler olana ilgi gösterdiklerini düşünürsek Gerçek Hayat Hikayeleri dönemi için hayli popüler ve konuşulan bir çalışmaydı.

1 yorum:

Moderatör dedi ki...

Keyifli ve güzel bir blogunuz var.Sizi takip ettim,sizi de beklerim.Sağlıcakla Kalın...
https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/

Related Posts with Thumbnails